Október 31., november 1. és november 2.  – e három nap körül mindig van egy kis zavar. Ezt tisztázzuk most. Október utolsó napjának estéje – melynek nincs magyar történeti előzménye és az angolszász kultúrához kötődik – halloween.  A mai angol nyelv ’all hallow’s evening’ kifejezésnek feleltethető meg, melynek jelentése ’minden szentek estéje’. Mindenszentek előestéje, egy kelta eredetű ünnep, mikor a babonák szerint a szellemek, sőt akár boszorkányok és démonok is szabadon járnak.

Nálunk hagyománya november elsejének van, ami mindenszentek napja. Ez pedig nem a szomorúságról, épp ellenkezőleg, az örömről szól. Farkas László plébános, korábban a Hatvan TV Kommentár című műsorában leszögezte: ez a mennyország ünnepe, ilyenkor a szenteket ünnepeljük és azokat köszöntjük, akik már a mennyországban vannak. Halottak napja, november másodika pedig a tisztuló egyház ünnepe, egy könyörgő, engesztelő nap. Ilyenkor gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteikért és imádkozunk értük.

A néphagyományok sokkal nagyobb arányban kötődnek a halottak napjához, mint a Mindenszentekhez. Deme Ágnes néprajzkutató a Hatvan TV-ben beszélt ezekről.