A Szent Korona pontos mását is megalkotta szalmából Csáki Ildikó, az ő műveiből nyílt kiállítás a Hatvani Galériában. Rá nem mondható el, hogy egy szalmaszálat sem tesz keresztbe, a falakon és a vitrinekben is alkotásai sorakoztak, és még a plafonra is felfüggesztették azokat. Szinyei András alpolgármester nyitotta meg a kiállítást, beszédében méltatta a műveket, kiemelve, hogy különleges, sajátos hangulatot árasztanak. A művész már gimnazista kora óta foglalkozik fonással, mára már maga veti el az alkotásokhoz szükséges szalmát. – Május közepétől kezdve zölden szedem le egy részét, majd később pedig viaszérésben. Kiskévékbe kötöm a szalmát, majd szárítom és tisztítom a szálakat, amikből dolgozom – fejtette ki.

Számos témát feldolgozott már művészetében, a szakralitás fontos fókuszpontja alkotásainak. Mint fogalmazott, megnyugtató folyamat számára a szalmafonás, ami nagy türelmet igényel, hiszen van olyan alkotás, amely három hónap alatt készül el. Csáki Ildikó sokat tanult annak idején más szalmafonóktól, éppen ezért számára is fontos, hogy továbbadja másoknak ezt a mesterséget. – Nagy öröm, hogy nyaranta szalmafonó táborba járhatok tanítani, és ott átadhatom, amit megtanultam. Fontosnak tartom, hogy ne maradjon meg nekem ez a tudás, az a jó, ha mások is megtanulják, és továbbadják. Ezáltal lesz az ember örökéletű – vélekedett.

Csáki Ildikót az eltelt évek alatt számos díjjal tüntették ki, mint mondta, arra a legbüszkébb, hogy a „betlehem” művét kiállították a Vatikánban, és ott is őrzik, valamint, hogy a Szalmabábuk lázadása című filmben ő készíthette el a szalmakirály palotáját és trónszékét.

A kiállításon közreműködött a Liszt Ferenc Művelődési Ház Hagyományőrző Csoportja, aratódalokat adtak elő. A Csáki Ildikó műveiből nyílt tárlat augusztus 19-ig látogatható.