Élettel telt meg a Lőrinci Kastélykert péntek éjszaka. Az Egri SZC Március 15. Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma is csatlakozott a Szakmák Éjszakája elnevezésű országos programhoz, melynek keretében bemutatták az általános iskolás diákoknak, mi mindent lehet tanulni az intézményben. Az udvaron akadálypályában, lövészetben is összemérhették tudásukat a diákok. Mindemellett a pincér szakmában is jeleskedhettek, versenyt kellett futniuk tálcával a kezükben. Az iskola épületében is számos program várta az általános iskolásokat, az ott tanulók mutatták meg nekik egy-egy szakma rejtelmeit. Toto Tibor Norbert festőnek tanul, kiemelkedő eredményeket ért már el szakmájában, elmondta, hogy sok mindent szeret ebben a hivatásban.

– Az tetszett meg a festő szakmában, hogy kis, precíz munkákat csinálunk, és engem lekötnek ezek az aprólékos folyamatok – mondta.

A diákok betekintést nyerhettek a bányászok, a szakácsok és vendéglátósok életébe is. Karádi Szonja, az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola tanulója azt mondta, sok hasznos programon vett részt.

– Voltam a kialakított bányában, ott sok mindent megmutattak nekünk, részt vettem a vetélkedőn is, valamint megmutatták azt is, hogyan kell koktélokat készíteni – mesélte.

Az iskola igazgatója, Oroián Erzsébet azt mondja, erre a napra egy rajzpályázatot is hirdettek, amelyre nagyon sokan jelentkeztek. Egy-egy szakmát kellett megörökíteniük az indulóknak.

– Három hete írtuk ki a pályázatot, és százkilencven művet küldtek be az általános iskolások. Örömmel fogadtuk, hogy ilyen sokan érdeklődnek a szakmák iránt – közölte Oroián Erzsébet.

Távozáskor minden diákot egy névre szóló emléklappal ajándékoztak meg.