Hatvanban a Kossuth téren gyűlt össze az ünneplő tömeg március 15-én. A település főterén felállított színpadon Horváth Richárd polgármester mondott beszédet. A városvezető kiemelte, hogy március 15- e azokat az értékeket hordozza, amelyekben a magyar emberek és a szabad európai polgárok napjainkban is hisznek.  – Olyan értékek mellett tettek hitet az akkor magyar forradalmárok, ifjak, melyek a mai napig meghatározzák a magyarság számára fontos közösségi értékeket, melyekért akár ma is sokak vonulnának utcára országszerte. Én hiszek abban, hogy a magyar emberek számára éppen ezért olyan fontos ünnep március 15-e! Mert e szellemiség foglalja magában mindazt, amiben magyarként, s szabad európai polgárként hiszünk. Szent törvények ezek: a törvény előtti egyenlőség, a sajtó teljes szabadsága, vagy az úrbéri viszonyok felszámolása olyan értékek ma is, melyek jelenünk s jövőnk zálogai.  E szabadságjogokat 170 évvel ezelőtt élt magyar hősök harcolták ki, de mi magunk és lányaink-fiaink lesznek azok, kik megőrzik majd azokat a magyar jövő számára – fogalmazott.

Horváth Richárd arról is beszélt, hogy Hatvan története tükrözi a nemzeti történelmünket.  – Hatvan és a hatvaniak az elmúlt években is kiálltak azon szabadságjogokért, melyekért a magyarok `48-ban.  E forradalom szellemiségét hordozza minden hatvani szív, hiszen számunkra Hatvan kegyeleti hely is egyben. Március 15-én ugyanis a dicsőséges tavaszi hadjárat elesett hőseire és a hatvani csatára is emlékezünk. Tiszteljük és becsüljük a múlt értékeit és azokat, akik ezt őrzik és ápolják – jelentette ki.

A polgármester leszögezte: március 15-én hitet is teszünk amellett, hogy a szabadságért bármikor megküzdünk újra és újra – zárta gondolatait a polgármester.

A programon a Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói adtak ünnepi műsort. A megemlékezés végén a pártok, állami intézmények és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a forradalmi emlékművet a Kossuth téren.

Az eseményen készült képgalériánk a Facebook oldalunkon tekinthető meg.