A Grassalkovich Művelődési Ház termei és udvara egészen érdekes hangulatba öltözött vasárnap. Japán napot tartottak ugyanis a városban, ahová nagyon sokan kilátogattak. Az egész napos rendezvényen reggel 10 órától egészen 18 óráig várják az érdeklődőket, hogy bárki betekintést nyerjen a távol-keleti ország kultúrájába.

A programot Horváth Richárd polgármester nyitotta meg aki elmondta: hagyományőrző céllal jött létre ez a rendezvény, mely remélhetőleg hosszú éveken keresztül sikeres lesz a városban. – Sokat tanulhatunk a Japán viselkedéskultúrából, a gondolkodásból és magatartásból mi magyarok is, ezért különösen jó, hogy Hatvanban egy ilyen értékes ország kultúrája elevenedik meg – közölte a városvezető.

Kurcsik Krisztián főszervező kifejtette: Japán elég messze van hazánktól, ezért különleges alkalom lehet ez a program azoknak, akik jobban meg szeretnék ismerni ezt az országot. – A cél, hogy minél színesebb képet kapjanak az érdeklődők erről a csodálatos és gazdag kultúrájú országról. Lehet itt sushit kóstolni, Japán italokat megismerni, de ki lehet próbálni a kalligráfia művészetét, és a harci fegyverekről, japán harcművészetekről is beszélgetünk, illetve bemutatót tartunk a nagyközönségnek – részletezte a főszervező.

Simon Adrienn harmadéves Japán szakos hallgató például a kimonókról tartott előadást és bemutatót. A fiatal lányon egy nagyon szép fekete kimonó volt egész nap, s mint elmondta: ez a viselet a hagyományok szerint egy olyan alkalomra illik, amikor valaki egy különleges eseményre látogat el. – A kimonó viselésének külön szabályai vannak, egy összetett öltözködési kultúra. Egy eredeti kimonót legalább 6 ember készít el összehangoltan, a kézzel festett darabok minimum egy évig készülnek – árulta el Simon Adrienn, aki 15 éves kora óta rajong a Japán kultúráért. Hozzátette: véleménye szerint a Japán emberek nyitottak és kedvesek, nagyon sok emberséget és a másikhoz való pozitív hozzáállást tanulhatunk tőlük mi magyarok is.

De nemcsak a Japán öltözékeket lehetett közelebbről megismerni vasárnap, az autentikus távol-keleti gasztronómia is feltárult a látogatók előtt. A sushi készítő és kóstoló asztalnál egész nap nagy tömeg állt, szívesen kóstoltak bele az emberek az új ízekbe. – Nagyon ízlenek az ízek, ez már a második amit a fiammal megkóstoltunk, elsőként egy rákkal töltött darabot, most pedig egy lazacosat ettünk – mondta Nagyné Pászti Anna Magdolna.

A Japán nap keretein belül a Grassalkovich Művelődési Ház két termében érdekes kiállítás is látogatható.

Fotó: Albert Péter