A város idei költségvetése volt a csütörtöki testületi ülés fő témája. Horváth Richárd polgármester a döntés előtt részletesen ismertette annak legfontosabb elemeit. Kitért rá, hogy olyan várost építenek, amely a saját lábán is megáll, stabilan tud működni és gazdálkodni, és saját erőből is képes fejleszteni. Kijelentette: a 2016-os költségvetés a stabilitásról, a kiszámíthatóságról és a megbízhatóságról szól. A városvezető elmondta: a bevételi oldalt úgy tervezték, hogy az mindenképpen teljesíthető legyen, ugyanakkor a kiadásokat túlméretezték, ezzel is felkészülve arra, hogy bármiféle váratlan kiadásra vagy helyzetre megfelelően tudjanak reagálni. Horváth Richárd hangsúlyozta: Hatvannak nincs igénybe vett hitele, nincs adósságállománya, a város megbízhatóan működik, mindemellett pedig önerőből is képes nagy volumenű beruházásokat végrehajtani.

Palik Józsefné, az Együtt Hatvanért Egyesület képviselője a bizottsági ülés helyett, a testületi ülésen tette fel kérdéseit a költségvetéssel kapcsolatban. Többek között arról érdeklődött, hogy miért kap idén több pénzt a Média-Hatvan Kft., miért kerül többe 2016-ban a közterület-felügyelők munkája, és miért csökken 10 millió forinttal a kátyúzásokra szánt összeg. Horváth Richárd, kérdéseire reagálva elmondta: a Média-Hatvan Kft. hosszú évek óta dolgozik már elavultnak számító technikai eszközökkel, ezeket szeretnék most lecserélni. A közterület-felügyelettel kapcsolatban hangsúlyozta: még erősebb jelenlétet szeretnének részükről a városban, új eszközöket is kapnak, ezzel pedig még biztonságosabbá válik Hatvan. Az útkarbantartásról kifejtette: azokat az utakat, amelyekre az elmúlt időszakban a legtöbbet költöttek, teljesen felújítják, ezáltal a kátyúzásra költött összeg csökken.

Horváth Richárd kiemelte: az útkarbantartás és a járdák felújítása is egy-egy új tétel a költségvetésben, eddig ilyenek nem szerepeltek. Ezeknek köszönhetően pedig 2019-re Hatvan belterületi útjai és járdái teljesen megújulhatnak.

A polgármester kitért a várost érintő beruházásokra. A Területi Operatív Program pályázatainak köszönhetően több projekt is elindulhat ebben az évben, ezek elbírálása minden esetben a megyénél történik. Ugyanakkor saját erőből rendezik majd az Ady Endre Könyvtár épületének felújítását, 100 millió forintot szánnak arra, hogy eredeti helyére, de megújult környezetbe költözhessen vissza az intézmény. A tervek szerint az idei szezonban már gyermekmedencével üzemel majd a hatvani strand, ezzel pedig a hatvaniak egy régi vágya válik valóra.

Az ülésen döntöttek a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról. Ezen a ponton az EHE képviselői nem vettek részt a szavazáson. Horváth Richárd elmondta: hazánk felelősen cselekedett, mikor megálljt parancsolt a migránsáradatnak. Akkoriban „fekete bárányként” tekintettek Magyarországra, az idő azonban igazolta a döntés helyességét. Hatvan pedig külön érdekelt volt az ügyben, mivel amikor az illegális határátkelők be akartak törni az országba, akkor hatvani rendőrök védték a hazát, és őket dobálták meg kővel – magyarázta a polgármester.