Hamarosan kezdődik az iskola, a legtöbb családban ilyenkor minden a gyerekek tanszereinek beszerzéséről szól. Vannak, akik a nyár folyamán apránként gyűjtik össze a szükséges felszereléseket, de vannak, akik az utolsó pillanatokra hagyják a vásárlást. Az azonban biztos, hogy az írószerboltok forgalma ezekben a hetekben jelentősen megnő, de készlethiánytól sehol sem kell tartani. Hatvanban, a Madács utcai papírírószerbe is egyre többen jönnek be szülők és gyermekek, mindenki az iskolára készül már ezekben a napokban. Lőrincz Ferencé üzletvezető elmondta: a szülők az iskolák által kiadott tanszereket keresik, és nagyban törekednek a jó minőségű, tartós áruk beszerzésére.

– Jó minőségű ceruzák, tollak, füzetek, füzetborítók, technikai felszerelések, színes papírok, gyurmák, körzők és vonalzók a legkeresettebb termékek, de ez az adott korosztálytól és az intézmények elvárásától is nagyban függ – mondta el tapasztalatait Lőrincz Ferencné. A Madács utcai papírírószerbolt vezetője hozzátette: a szülők a legkisebbek indításakor jobban izgulnak, mint a gyerekek. Igyekeznek jó minőségű, tartós darabokat vásárolni, amik megkönnyítik az iskolai életet.

Egy felmérés szerint : az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10 és 30 ezer forint közötti összeget költ el a nyáron. Ha új iskolatáskára is szükség van, ez akár duplájára is nőhet. A legköltségesebb tétel az iskolatáska, ebből viszont nem kell minden évben újat venni. Idén az általános iskolába járó gyerekek 23 százaléka nem kap új iskolatáskát a felmérés szerint.

Johancsik Melinda két felső tagozatos gyermekének is kitart még az iskolatáska, de minden egyéb tanszert már ők is megvásároltak. Az édesanya azt mondja: tapasztalatai szerint, amikor gyermekei alsó tagozatosak voltak, jóval többe került az iskolakezdés, akkor ugyanis több technikai felszerelést kellett venniük. – A gyerekekkel együtt vásároljuk meg a szükséges tanszereket, általában ők szoktak választani a különböző mintájú füzetek között. Mivel már felső tagozatosak, jóval egyszerűbb az iskolakezdés nálunk, de körzőből még év közben is többször kifogyunk – árulta el az édesanya a tapasztalatait.

Kezdőkép: Albert Péter