2020-ban a koronavírus-járvány nemcsak egészségügyi szempontból hozott kihívásokat a világban, de gazdaságilag is számtalan válságot idézett elő. A hazai inflációt az élelmiszerek húzzák már hónapok óta, ezt pedig abban mérhetjük le leginkább, hogy idén ugyanannyi pénzért kevesebb termék landol a bevásárlókosarakban, mint tavaly.

Januártól kezdtek a korábbinál jobban emelkedni az élelmiszerárak, március óta pedig átlagban már 8 százalék körülire gyorsult az élelmiszerek drágulása. Termékszintű bontásban a drágulási versenyt a friss hazai és déligyümölcsök nyerték: áruk kereken 40 százalékkal verte a tavaly nyárit. Az alapélelmiszerek közül a tej, a tojás, a liszt, a kenyér egyaránt 6-8 százalékos sávban drágult. A cukorért 14,2 százalékkal kell többet fizetni, s 11-16 százalékot emelkedett a banán, a kávé, a tea és a száraztészta ára is. Simon Attila pénzügyi szakértő azt mondta: az élelmiszerárak drágulása mögött alapvetően nemcsak a COVID-19 vírus okozta válság áll, hanem inkább az, hogy extrém rossz évet zártak a mezőgazdaságban.

– A tavaszi fagyok hatalmas károkat okoztak országszerte, Hatvan környékén 80 százalékban lefagytak a termések. Éppen ezért a kínálat kevesebb volt, azonban a kereslet némileg megnövekedett, ez pedig áremelkedést generált – fejtette ki a mezőgazdasági szakember. Hozzátette: az elkövetkezendő években az egyik legfontosabb feladat az lesz, hogy a világjárvány okozta gazdasági visszaesést kezeljék és új környezetvédelmi technológiákat vezessenek be, melyek megvédik a mezőgazdaságot és a fogyasztókat.

(50) Sokat drágultak idén az élelmiszerek – YouTube