Rendhagyó hangulatban telik az idei karácsonyi készülődés világszerte, a COVID-19 vírus az év legmeghittebb hónapjára is rányomja a bélyegét. A szokásos decemberi készülődés természetesen nem marad el, a boltok polcain már számos ajándékötlet és az ünnepi menühöz szükséges alapanyag megtalálható. – Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, de a felmérések szerint az élelmiszereket még mindig inkább boltban, személyesen szeretik beszerezni. Ennek ellenére az online vásárlási lehetőség is egyre népszerűbb, s a pandémia idején ez biztonsági szempontból is előnyös. A Tesco Doboz Webáruházban például csaknem 4000 tartós élelmiszer és háztartási termék érhető el – közölte Varga Eszter, a Tesco Global Zrt. külső kommunikációs menedzsere.

Egy felmérés szerint egyre szívesebben végzik a magyarok webshopon keresztül bevásárlásaikat, mindez pedig a karácsonyi ajándékok beszerzésére is kihat. Az internetezők 41 százaléka kifejezetten a vírushelyzet miatt tervez többet online vásárolni, a legtöbben a tömegeket vonzó plázákat próbálják elkerülni. A piackutatások szerint a járvány egy másik nyilvánvaló hatása, hogy 2020-ban kevesebb embernek tervezünk ajándékot adni karácsony alkalmából. Sokan a tágabb rokonság, ismerősök, munkatársak esetében az ajándékozás elmaradását a földrajzi távolsággal és a járvány második hullámával indokolják. Emiatt míg tavaly átlagosan nyolc ember részére készültünk kisebb-nagyobb meglepetéssel, idén csupán a legszűkebb családra és a közeli barátokra, vagyis öt-hat főre korlátozódik ez a lista.

A koronavírus-járvány valamilyen módon tehát mindenkit érint, sokak anyagi biztonsága is megrendült, éppen ezért vannak, akik visszafogott karácsonyra készülnek.

– Hatvanezer forintos nyugdíjból korlátozottak a lehetőségeim ahhoz, hogy nagy karácsonyt rendezzek. Körülbelül 15-20 ezer forintot tudok szánni ajándékokra, és még tartalékolok arra, hogy az ünnepi menüre is fussa. Lesz húsleves, sültek, néhány sütemény. Úgy érzem, ez az év nehezebb, mint a korábbiak – közölte Csólyáné Aranka.

– Szűk családi körben, csendesen telik majd a karácsony nálunk. A legfontosabb, hogy egészségesek maradjunk. Nem lesz nagy ajándékozás sem, többnyire kézzel készített apróbb meglepetésekkel készülök – árulta el Zoltai Erzsébet.

– Az én életemben pozitív hatása is van a mostani helyzetnek, hiszen idén a családommal tudom tölteni az ünnepeket. Az elmúlt években ilyenkor rendszerint Ausztriában dolgoztam, most azonban sajnos nincs ez a lehetőség, így itthon töltöm a decembert. A karácsonyi ajándékokat már megvettem, körülbelül 50 ezer forintot költöttem a szeretteimre – fogalmazott Kovács Gábor.

A járvány idén azt is meghatározza, hogy milyen karácsonyi ajándékot tartunk fontosnak. Előrejelzések szerint a legnépszerűbbek az olyan elemek lesznek, mint a videocsevegéshez használt táblagépek, játékkonzolok és játékok, a streaming előfizetések és a jövőbeni utazások.

Kezdőkép: Albert Péter – archív