Április 19-én az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán újraindult az élet, a felső tagozaton és a középiskolákban pedig majd csak május 10-től fog. A Hatvani Napsugár Óvodában is készültek a nyitásra, ismét átfertőtlenítették a termeket és a játékokat, a szülők pedig dönthettek arról, hogy hétfőtől viszik-e gyermeküket közösségbe. Akik így tettek, azoknak egy nyilatkozatot kellet kitöltetniük, amelyben igazolták, hogy a családban mindenki egészséges. – A szülők, amikor megtudták, hogy újranyitják az óvodát, jelezték felénk emailben, hogy élnek-e a távolmaradás lehetőségével, vagy hozzák gyermeküket. A mai napon négy csoportban 53 gyermekkel kezdtünk a 80-ból. Az óvodánk dolgozói pedig mindent megtesznek azért, hogy biztonságban tudhassák gyermekeiket a szülők, minden nevelő élt a lehetőséggel, hogy soron kívül megkapja az oltást – mondta Takóné Kovács Judit, a Hatvani Napsugár Óvoda intézményvezető-helyettese.

Az általános iskolák alsó tagozataiban is újraindult az élet. Immár tantermi oktatás keretében tanulhatnak a diákok. Itt is lehetőséget biztosítottak a tanulóknak a távolmaradásra. – Már egy hete eljuttatták hozzánk a szülők kérvényüket, amelyben jelezték, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel nem engedik gyermeküket iskolába. Ennek egyik oka, hogy a gyermeküket is féltik, emellett amiatt is aggódnak, hogy a diákok hazaviszik a vírust az iskolából. A 203 alsó tagozatos diákunkból ma 86-an nem jöttek el, tehát majdnem a fele ennek a diáklétszámnak – fejtette ki Jagodics István, a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola intézményvezetője.

Itt is lefertőtlenítettek mindent, és a pedagógusok megkapták az első oltásukat. Jagodics István kiemelte, igyekeznek minél elővigyázatosabbak lenni, éppen ezért szigorúbb szabályokat vezettek be az iskolában, így már a tanórán is kötelező a maszk használata mind a tanulóknak, mind pedig a pedagógusoknak.

 

Kezdőkép: illusztráció, archív