A gyerekek körében is sok vírusos és náthás betegség terjed, mely bizony nagy problémát okozhat az egész családnak.  A legfontosabb a megelőzés, az immunrendszer erősítése, és a személyes higiéniai szabályok betartása. – Nagyon sok a vírusos megbetegedés, hányás, hasmenés. Vírusos hasmenés régen szinte egyáltalán nem fordult elő télen, viszont mostanában már magas lázzal is jelentkezik. Szerencsére gyorsan gyógyulnak a gyerekek, pár nap alatt megerősödnek a kis betegek. A vírusok megelőzése érdekében gyakran kell kezet mosni. Nem elég csak bevizezni a gyerekek kezét, egész kicsi kortól meg kell tanítani a piciknek, hogy bő vízzel, szappannal és alapos dörzsöléssel mossanak kezet – mondta Gesztesi Stefánia gyermekorvos.

Nagyon sokan náthával, megfázással keresik fel a gyermekorvosokat a gyerekek és szüleik, de az idei szezonban influenzával még nem találkoztak a szakemberek. A megfázásos megbetegedés megelőzése lehet az immunerősítés, vitaminpótlás és a réteges öltözés. Javasolt nagyon sok hazai gyümölcsöt fogyasztani, mert szervezetünk jól felismeri azt a vitamin-összetételt, melyet ebben a térségben termelnek. Déli gyümölcsök esetében nagyon fontos az alapos külső megtisztítás, mert számos vegyszermaradvány és kórokozó lehet a gyümölcsök külső rétegén.

Egy másik gyakori betegség a kéz-láb- száj szindróma, mely magas lázzal és fájdalmas bőrkiütésekkel jelentkezik és felnőttekre is veszélyes lehet.  A megelőzés itt is a higiénia, azonban a cseppfertőzés miatt nehéz megakadályozni a terjedését. Régen keveset találkoztak a szakemberek ezzel a betegséggel, most azonban tömegesen jelentkeznek ilyen panaszokkal. – A betegség kialakulása részben az immungyengeségre vezethető vissza, illetve arra, hogy a gyerekek kevesebbet mozognak a szabad levegőn ebben az időszakban. Sajnos az a tendencia, hogy a gyerekek óvoda, iskola után gyakran a tévé és számítógépek előtt töltik a szabadidejüket, egyre kevesebb mozognak. Nagyon kellene a gyerekeknek a hétvégi kirándulás, a szabad levegőn töltött mozgás. Sokat jelent, hogy megnyitott a hatvani korcsolyapálya, mert legalább a gyerekek a testnevelés óra keretein belül ennyit is sportolnak – részletezte a gyermekorvos.

Egészségünk megőrzésében jelentős szerepet játszik a D-vitamin is, melyet egész évben érdemes pótolni a szakember szerint. – Immunerősítőként a gyermekeknek a szabad levegőn töltött mozgást, a kamillateát, hársfateát, illetve vöröshagymateát szoktam javasolni, amely a már meglévő betegségeket is jól csillapítja, gyógyítja. A teákat ízesíthetjük mézzel is, mely két éves kor fölötti gyermekeknél különösen hatékony és egészséges – teszi hozzá Gesztesi Stefánia. A hideg téli időszakban figyeljünk gyermekeink egészségére jobban, öltöztessük őket rétegesen és lehetőleg töltsünk velük több időt a szabad levegőn mozgással, sétával.