December közepén egy rendhagyó tanórát tartottak a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola aulájában, ahová több osztálynyi gyermek gyűlt össze. A programon olyan fiatalok tartottak előadást, akik korábban a Kodályban tanultak, de mára választott hivatásukban, a sportban sikeressé és elismertté váltak. Sipeki Leventével, Zachán Péterrel  és Biros Barnabással Jagodics Milán beszélgetett.

Sipeki Levente jelenleg NB I-es kézilabdázó Gyöngyösön, 2008-ban még kodályos diákként megyei bajnokságot nyert. Zachán Péter szintén a hatvani általános iskola diákjaként vált bajnokká a 2006 -os diákolimpián, azóta már a Paksi FC NB I-es labdarúgója. Biros Barnabás jelenleg Kaposvár OB I-es vízilabdázója, számos hazai és nemzetközi mérkőzésen szerepelt már kiválóan.

A mára profi sportemberekké vált fiatalok elmondták, hogy nagyon hálásak az iskolájuknak azért a sok türelemért és támogatásért, amit akkoriban kaptak. Mint fogalmaztak: az intézményben számos sportot kipróbálhattak mígnem rátaláltak arra, amiben a legjobbakká válhatnak. Az iskolában később az edzésekben és a versenyekben is támogatták őket.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy az élsportolók élete egyáltalán nem könnyű, rengeteg alázat és szorgalom kell a mindennapokban ahhoz, hogy a meccseken a száz százalékot nyújtsák. – Heti 7-8 edzésen veszünk részt, ez pedig nagy fegyelmet és elszántságot igényel. Mindennap össze kell szedni magunkat és küzdeni kell a céljainkért, az élsportban nem lehetnek kifogásaink – közölték egyhangúan a volt kodályos növendékek. Hozzátették: rengeteg mélypont is van ezekben a küzdelmekben, de ilyenkor a család és a barátok mindig nagyon sokat segítenek abban, hogy tovább tudjanak lendülni.

A tehetséges sportolók beszámoltak arról is, hogy mennyire felemelő érzés volt megélni azt, amikor profi csapatokhoz kerültek, hiszen mindannyian hosszú évekig dolgoztak ezekért a mérföldkövekért. Leszögezték azonban, hogy egy percig sem szabad elfelejteni, hogy honnan indultak és folyamatosan új célokat kell felállítani.

Sipeki Levente, Zachán Péter és Biros Barnabás jó tanácsokkal is ellátták a gyerekeket azzal kapcsolatban, hogy szerintük mi kell az igazi önmegvalósításhoz és a sikerekhez. – Ebben a korban a legfontosabb a sport szeretete. Érdemes minél több mozgásformát kipróbálni, hogy kiderüljön, ki miben a legtehetségesebb. Azonban ha már megvan ez a terület, akkor hozni kell egy erős döntést és küzdeni kell az álmokért. Akaraterővel, kitartással és alázattal bármit el lehet érni – részletezték a sportolók.

Fotó: Albert Péter