A Grassalkovich-kastély díszterme adott otthont az idei dísztestületi ülésnek, ahol a város legfontosabb kitüntetéseit adták át. A városzászló bevonulásával kezdődött a rendezvény, ezt követően Horváth Richárd köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: ők a polgáriasodó városon dolgoznak, hogy a település még élhetőbb legyen. Kiemelte, hogy gazdaságilag és társadalmilag is stabil lábakon állnak és az országban szinte egyedülálló módon itt nő a gyermekszám.

Ezt követően átadták a polgármesteri díszokleveleket. Elsőként Tárai Gábort tüntették ki, aki a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. minőségügyi igazgatója és évek óta sokat tesz a településért. Idén júliustól azonban már nem a helyi telephelyen dolgozik, így ezzel köszönik meg áldozatos munkáját. Sinkovics Erika már 2009-ben is kapott polgármesteri kitüntetést, ám az azóta végzett, kiemelkedő színvonalú munkáját ismét díjazták. A könyvtár igazgatója 1984 óta dolgozik jelenlegi munkahelyén.

A Pro Urbe díjat a Polifónia Vegyeskar kapta, akik évtizedek óta magas minőségben képviselik a várost nemzetközi szinten is.  Pro Urbe” díjat kapott Köles József, aki orvosként évtizedek óta szolgálja a hatvaniakat, emellett a családi értékek számára a legfontosabbak.

Hatvan díszpolgára idén Semjén Zsolt lett. A laudációban elhangzott: a miniszterelnök-helyettesnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az évtizedekig elhagyatottan álló, romos Grassalkovich-kastély megújulhatott és a város ékszerévé vált. Benne pedig helyet kaphatott a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. Ezzel Hatvan turisztikai szempontból is fontos célállomássá vált. Mindez azt is lehetővé teszi, hogy a Széchenyi Zsigmond nevének égisze alatt megvalósuló 2021-es Vadászati Világkiállítás egyik kultikus, kiemelt helyszíne Hatvan legyen.  Semjén Zsoltnak folyamatos a kapcsolata Hatvannak, hiszen sok olyan fejlesztési terv van, amely a kastélyhoz, a városhoz, valamint a vadasparkhoz kötődik.

A díszpolgár elmondta: rendkívül megtisztelő számára ez a cím. Beszélt arról is, hogy életében vannak nagyon fontos, soha el nem feledhető pillanatok, Hatvanhoz is kötődik egy ilyennel. – Nagyon megérintett mikor Széchenyi Zsigmond özvegyével együtt adhattuk át a vadászati múzeumot. Ugyanolyan felemelő érzés volt, mint mikor az egymilliomodik kettős állampolgár letette az esküt, vagy amikor aláírtam, hogy a Mátyás templom visszakerül az egyházhoz – emlékezett vissza.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: Hatvant csak dicséret illeti minden téren. –  Növekszik a gyermekek száma, az emberek nem hogy elmennek innen, hanem visszatérnek.  A város az eredményeit méltatlan nehézségek közepette érte el. Hatvan szimbolikus erővel rendelkezik, olyan értékei vannak, amik példának szolgálhatnak minden Kárpát-medencei település számára. Mindemellett a határon túli kapcsolatai miatt is csak köszönet illeti a települést a nemzethűségért – fogalmazott.

Az ünnepségen átadták a Hatvany Lajos kitüntető emlékdíj – a magyar nyelvért elismerést is, amit a beregszászi Oláh Vanessza és a kézdivásárhelyi Fülöp Barbara kapott. Mindemellett a polgármester Beregszász és Kézdivásárhely képviselőivel egy partnerségi megállapodást írt alá. A rendezvényen Beeri Barnabás zongorakísérete mellett Szajkó Géza hegedűművész adott zeneművet.

Fotó: Albert Péter