A kommunizmus áldozatainak emléknapján az Újhatvani Szent István Plébániatemplomban tartottak megemlékezést. Horváth Richárd, Hatvan polgármestere leszögezte, hogy azokról a mindennapi hősökről is szól ez a nap, akik nem hagyják magukat félrevezetni az európai médiaszél által felvert szemet homályosító porhintésben, mert erős hittel és meggyőződéssel vallják, hogy amit tesznek, azt nem magukért, hanem egy közösségért teszik.

Itt, ahol a hívek fejet és térdet hajtva veszik magukhoz az áldozati ostyát, ahol az igen szónak súlya és ereje, az ámennek következménye van: aki itt áll, az nem játszhat saját szavának hitelével. S talán éppen ezért fájt annak a rendszernek annyira, hogy Isten szolgái nem voltak hajlandóak térdet hajtani előttük. Mindszenty József, Apor Vilmos, Péteri József, vagy éppen hidunk névadója, a hatvani Meszlényi Zoltán püspök, és még itt kell megemlítenem Lukács Pelbárt atyát, illetve Kriszten Rafael atyát, de még sorolhatnánk sokáig. Nem voltak hajlandóak a rendszert szolgálni, a hazugság tanait terjeszteni. Nem voltak hajlandóak a gyónási titkot kiszolgáltatni, mert tudták, hogy mikor van ideje a hallgatásnak és mikor a szólásnak – fogalmazott.

A polgármester rámutatott, hogy azért kell emlékeznünk, hogy soha többé ne történjen meg velünk a kommunizmus tragédiája.

A szentmisét Bokros Levente atya celebrálta. Elmondta, hogy a jelenkorban nem érthetjük meg igazán, hogy mit jelent a kommunizmus. Bokros Levente arra utalt beszédében, hogy akik rosszat akarnak és ártanak, csak akkor érik el céljukat, ha álmainkban is tudnak kísérteni, ha nem álmodunk róluk, nem győzhetnek.

megeml_kommun_ald_19

Ez a sátáni arc nem győzhet felettünk, nekünk egymásért kell küzdenünk, nem pedig ellenük. Ne engedd, hogy győzzön feletted, ne engedd, hogy a tudatodat jobban elvigye, mint ahogy a családodat szereted. Ne engedd, hogy többet foglalkozz vele, mint amit megérdemel. Akinek van füle, hallja meg – mondta el a plébános.

Az emlékezők a mise után megkoszorúzták a templom falán található emléktáblát. Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője nem vett részt a városi megemlékezésen, koszorúját egy korábbi időpontban helyezte el. Hatvan nevében Horváth Richárd polgármester koszorúzott.

megeml_kommun_ald_24

 

A kommunizmus tragédiája

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én hurcolták el a szovjet csapatok. A politikust 1955-ig tartották ítélet nélkül különböző börtönökben és internálótáborokban. Ezért lett február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

A Hatvanban szolgálatot teljesítő papok és ferences szerzetesek is a kommunizmus áldozataivá váltak. Többi között Lukács Pelbárt atyát és Kriszten Rafael házfőnököt is életfogytiglani börtönre ítélték. A hatvani születésű Boldog Meszlényi Zoltán bíboros püspök pedig vértanú halált halt, ő is a múlt „rendszer ellensége” volt. Hatvanból 38 családot hurcoltak el a recski munkatáborba.