Az enyhe, tavaszias napok után meglehetősen kellemetlen idővel zárul a hosszú hétvége. Szombaton ugyanis egy mediterrán ciklon hoz sokfelé kiadós csapadékot, a ciklon hátoldalán pedig erőteljes északias áramlással hideg, szibériai eredetű levegő zúdul a Kárpát-medencébe: Sándor, József és Benedek ezúttal hideget hoz.

A jelenlegi számítások szerint a csapadék zöme szombaton várható. Kezdetben eső, majd egyre inkább havas eső, havazás lesz jellemző, sőt az ország keleti-délkeleti felén ónos eső, fagyott eső is eshet. Az északi, északnyugati megyékben jelentős mennyiségű friss hó várható, ezeken a területeken viharos, akár 60-90 km/órás széllökések is előfordulhatnak, melyek nyomán több térségben is hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki.

Vasárnapra a havazás gyakorlatilag kiterjed az ország teljes területére, de intenzitása a nap folyamán előreláthatóan folyamatosan csökken. Komoly lehűlés várható – szombaton még 3 és 10 Celsius-fok, vasárnapra pedig beköszönt a márciusi tél: az ország egy jó részén egész nap fagyhat. Úgy tűnik, a hideg levegőnek bőven van utánpótlása, így a jövő hét első napjaiban is téliesen hideg, gyakran szeles időre van kilátás, éjszakánként a derült, hófedte tájakon akár -10 Celsius-fokig is lehűlhet a levegő.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek a következő napokban és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, főleg hófúvásban érintett területeken.

A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és az Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán továbbra is kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

Forrás: idokep.hu