Pénteken rózsaszínbe öltözött a város. Október a mellrák elleni mozgalmak hónapja, amelyhez Hatvan is csatlakozott. Immár kilencedik alkalommal, a Magyar Rákellenes Liga rendezésében szakelőadásokat tartottak a Grassalkovich Művelődési Házban. Lestyán Balázs alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt, ahol a Magyar Rákellenes Liga közösségre gyakorolt hatásának fontosságát hangsúlyozta. – Egyedül nagyon nehéz a betegség ellen harcolni, együtt könnyebb megküzdeni a kórral – fogalmazott az alpolgármester.

Strommer Szilvia, a Magyar Rákellenes Liga Lelkisegély Szolgálatának vezetője mindenkit arra buzdított, kövessék az Európai Rákellenes Kódex egészséges életmóddal összefüggő pontjait. Felhívta a figyelmet a szűrővizsgálatok látogatásának rendszerességére, ugyanis az időben való felismerés sokkal inkább gyógyíthatóbbá teszi a daganatot.

Évente 7000-8000 nőnél diagnosztizálnak melldaganatot, ebből több mint 2000 eset végződik halállal a késői felismerés miatt.

A prezentációk alkalmával Mátrai Zoltán plasztikai sebész a konstrukciós emlőműtétekről beszélt, ahol leszögezte, a daganatok eltávolítása után is esztétikussá tehető a mell. Nagy Emese onkológus főorvos általánosságban beszélt a daganatos megbetegedésekről. Mondanivalójában nyomatékosította az egészséges életmód fontosságát, majd Tóth Györgyné védőnő elmondta, nem lehet elég korán elkezdeni a szűrővizsgálatokat. – Fel kell fedeznünk testünket, és alkalmaznunk kell az önvizsgálatot a mindennapokban is – hangsúlyozta saját magunk ellenőrzését.

A program alapvető célja, a figyelemfelhívás.

Egyre többen csatlakoznak a szervezethez, következésképp egyre többen merik felvállalni a betegségüket. – A visszajelzések alapján, a közösség tagjai önbizalmat kapnak egymástól – fogalmazott Lazányi Jánosné, a Hatvani Segítő Szolgálat és Alapszervezet elnöke. Hozzátette: a mai napig sokan ragályos betegségként kezelik a rákot, holott legkevésbé sem az. – Továbbá, ha szembe szállunk vele, ki lehet gyógyulni belőle – emelte ki.

Az előadások után minden résztvevő egy rózsaszín léggömbbel a kezében indult útnak a városi figyelemfelhívó sétára. A menetet motorosok és biciklisek is kísérték. Az útvonal a művelődési háztól a Meszlényi híd mellett lévő tóig tartott. A célállomáshoz megérkezve egyszerre engedték a magasba a mellrák elleni küzdelem szimbólumait, a rózsaszín léggömböket.

 

Fotó: Albert Péter