Hagyományteremtő céllal rendezték meg az I. Hatvani Kisgrafikai Kiállítást a Hatvani Galériában ma délelőtt. A kiállításra az ország több pontjáról érkeztek alkotások. A legjobbak a galéria falait díszítik, melyeket bárki megtekinthet. A tárlatot Szepessy Béla grafikusművész, főiskolai tanár nyitotta meg, aki a digitális és a kézzel készült képek közötti különbségekre hívta fel a figyelmet. – A kisgrafika olyan, mint egy epigramma. Kis méretben kell minél hatásosabb, egyértelműbb és poénosabb művet készíteni – fogalmazott. Véleménye szerint ahhoz, hogy hitelesen alkossunk, el kell sajátítanunk a szénrajz, a rézkarc és az olajfestés minden csínját-bínját. Ugyanakkor a digitális technikát is nagyra becsüli, hiszen a több ezres sokszorosításhoz elengedhetetlen. A jó művész pedig minden formában megtalálja a módját, hogy otthagyja a kézjegyét.

Az alkotásokat zsűri értékelte, akik Lőrincz Róbert Kunhalom című képét találták a leginspirálóbbnak. A győztes már középiskolás kora óta foglalkozik a képzőművészettel, több művésztelepen is részt vett, ahol saját bevallása szerint a legjobbaktól tanulta meg a mesterséget. – Mindig tanulok valami újat. Örülök ennek az elismerésnek, azonban számomra egyik művem sem tökéletes – mondta a nyertes. A művész szerint a rézkarc egy olyan ágazat, ami sok fejtörést okoz, ugyanakkor nagyon izgalmas is.

Horváth Richárd polgármester kiemelte, hogy fontosnak tartja a kulturális intézmények törekvéseit, eseményeit, hiszen ezzel országos szinten is megismerik Hatvan kulturális értékeit, amivel tovább gazdagodhat a város.

A megnyitó zenefelelősei Szajkó Róbert és ifj. Szajkó Nándor voltak, akik dzsessz dalokat adtak elő. A tárlatot március 22-ig látogathatják az érdeklődők.