Petícióban kérte a lakosság az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, hogy a 80-as vonalon közlekedő InterCity vonatok álljanak meg menetrendszerűen Hatvanban, ugyanis a város nagyforgalmú vasúti csomópont, ami sok utast ad a hazai vonatközlekedésnek.

Horváth Zsolt a közösségi összefogás kezdeményezője elmondta, hogy több száz utas közlekedését segítené, ha az IC vonatok rendszeresen megállnának a városban. – Minden az IC pótló buszokkal indult, amelyeket 2019. december 7-ig lehetett használni a pályafelújítás miatt. Rengetegen vették igénybe ezeket a járatokat, majd miután megszűntek romlott a közlekedés minősége. A tapasztalataim szerint több száz embert érint a fennálló probléma. Létrehoztam egy Facebook-oldalt, ahová olyan emberek csatlakoztak, akik a jövőben is szeretnék használni az IC vonatokat, illetve petícióban kértük a probléma megoldását – részletezte Horváth Zsolt.

A hosszú levelezések, illetve a hatvaniak kitartásának köszönhetően a 2020/21. évi menetrend bevezetésétől kezdődően két InterCity vonat megáll a városban.

 

Horváth Richárd polgármester kifejtette: Hatvanban nagy munkaadók vannak és rengeteg ember ingázik, így mindenképp szükség van az InterCity vonatokra. – Kaptunk egy levelet az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, melyben értesítettek arról, hogy a reggeli és esti órákban is biztosítanak egy IC vonatot, amely megáll a városban. Nagyon örülök, hogy sikerült ezt megvalósítani, de a jövőben szeretnénk, ha több járat is segítené a közlekedést – részletezte Horváth Richárd polgármester.

Biber Anett, a MÁV csoport szóvivője kifejtette, hogy vizsgálják az IC vonatok bővítésével kapcsolatos lehetőségeket. – Szeretnénk több IC vonatot megállítani a hatvaniak megfelelőbb kiszolgálása érdekében, melyre alapot ad a város lélekszáma is. Több szempontot is figyelembe kell vennünk, közös rendszerben kell nézni a menetrendet és az összes átszállásos lehetőséget. Jelenleg a pályák kapacitását teljesen kihasználjunk, így nagyon komoly háttérmunka szükséges ahhoz, hogy belenyúljunk. Keressük a lehetőségeket, és ha a minisztérium elrendeli az újabb módosításokat, akkor mi végrehajtjuk – tájékoztatott Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője.

Hozzátette, hogy továbbra is nyitottak a civil kezdeményezésekre, illetve a polgármesteri kérésekre, hiszen megfelelő szolgáltatást szeretnének biztosítani az utasok számára.

A hatvani közösség a jövőben is kiáll a kitűzött cél mellett, miszerint szeretnék, ha több IC vonat segítené a tömegközlekedést.

Kezdőkép: Albert Péter