A felvételiző nyolcadikosoknak tartottak szakmai napot az Egri Szakképzési Centrum Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.

Az intézmény három napon keresztül szakmai tanácsadással és a továbbtanulással kapcsolatos elbeszélgetéssel várja az érdeklődő diákokat és szülőket. Amíg a felvételizők a személyes tanácsadásukra várnak, addig a szülők és a pályaválasztás előtt álló gyermekük betekintést nyerhetnek néhány szakma műhelymunkájába is. A cukrászoknál a csokoládéformázást lehet kipróbálni, míg a szakácsoknál karamellizált ananászt készítenek. A festők bemutatják a különböző falfestéstechnikákat és a márványozás műveletét az érdeklődőknek, míg a bányász szakmánál a fémekkel való munkákba avatnak be a pedagógusok.

Oroián Erzsébet, az intézmény igazgatója azt mondta: ez a három nap egyfajta iránytűt jelent a diákoknak és a szülőknek ahhoz, hogy mely szakma lenne a legmegfelelőbb a továbbtanulni készülő gyermekeknek. Az iskolában 12 szakma közül választhatnak a nyolcadikosok, sláger szaknak számítanak a pedagógiai-, rendészeti-, sport- és vendéglátó szakmák. – Ez a három nap változatos programokat tartogat az érdeklődőknek, a szülők megtekinthetik azokat az eszközöket és intézményi feltételeket, amikkel a gyerekek fognak találkozni a tanulmányi évek alatt – részletezte az igazgatónő.

Nosza Blanka, nyolcadikos tanuló cukrásznak jelentkezett, ő évek óta a nagymamájától tanul sütni. – Nekem nagyon tetszik ez az intézmény, kedvesek a tanárok, nagyon szép a környezet – mondta a diáklány.

Pári Erik a rendészeti- és sportszakmákat jelölte meg a jelentkezési lapon, számára mindkét szak érdekesnek tűnik. – Sokat gondolkodtam, hogy melyik szakmát válasszam, de mindkettő nagyon vonz. Szabadidőmben sokat focizok, kézilabdázok, úszok. Ha a sport szakirányra vesznek fel, akkor edző szeretnék lenni – mondta a felvételiző fiú.

– Pincérnek jelentkeztem az intézménybe. Nagyon szeretek beszélgetni az emberekkel, a vendéglátásban elengedhetetlen a kedves viselkedés és az udvariasság. Többek között ezért is tetszik ez a szakma – mondta Szabó Viktória, aki nyár óta tervezi, hogy ebben a szakmában tanul tovább.

Az iskolába jelenleg 450 diák tanul, ami viszonylag kis létszámnak számít, így az intézményben kiemelten tudnak figyelni minden diák tanulmányára és szakmai fejlődésére. Az intézmény legközelebb április 13-án a szakmák éjszakáján várja a látogatókat, ahol ismét bárki kipróbálhatja magát a különböző szakmákban és betekintést nyerhet az iskola életébe.

Fotó: Albert Péter