Idén két héttel korábban érett meg a magyar görögdinnye, ugyanis a korai tavaszt kihasználva a legtöbben korábban is ültették el a palántákat. Az áprilisi jó idő és a folyamatos esőzés kedvezett a nyári gyümölcsnek: idén jó minőségű, magas cukortartalmú dinnyéket kaphatunk a piacokon. Simon Attila mezőgazdasági szakértő elmondta: Hatvan és környéke, kiemelten a csányi történelmi dinnyetermő vidék idén rekord mennyiségű gyümölcsöt tud szállítani a piacra. – A fogyasztók ebben az évben bátran válogathatnak a hazai dinnyékből, nagy valószínűséggel finom és édes gyümölcsöt fognak kapni a piacokon, ugyanis a termés a legtöbb magyar földön kiemelkedő minőségű az idén – mondta a mezőgazdasági szakértő.

Aki azonban biztosra menne a vásárlásnál, elsősorban figyelje a dinnye alján lévő sárga foltot, ugyanis minél erőteljesebb ez a szín a dinnyén, attól érettebb és édesebb a gyümölcs.

A dinnye egyébként a nyár egyik legkedveltebb étele, s mindamellett, hogy a nyári melegben frissítően hat, számos jótékony egészségügyi hatással bír, ugyanis vízhajtó, vesetisztító és többféle vitamin is található benne.