Rákóczi a hadak élén címmel nyílt kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban. A tárlatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum indította útjára, melyet határon innen és túl is bemutattak. 2019-ben tartották a II. Rákóczi Ferenc-emlékévet, mely az év lezárultával a végéhez közeleg. – Idén van a 315. évfordulója annak, hogy II. Rákóczi Ferencet erdélyi fejedelemmé választották, és jövőre lesz a 315. évfordulója a vezérlő fejedelemmé választásának, így tulajdonképpen valamennyire a jövő évre is átnyúlik. Ennek emléket állítva egy egész éves programsorozattal emlékeztünk meg a magyarság leghosszabb ideig tartó szabadságharcára, és annak vezetőjére, aki 1703-1711 között vezette ezt a szabadságharcot – tájékoztatott Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke. – Rákóczi igazi példaként állhat mindenki előtt, hiszen nemesi származása ellenére, a könnyű élet helyett vállalta, hogy a nemzete élére áll, és a szabadságért küzdő magyarságot összefogja. – Mindezt olyan sikeresen tette, hogy bár katonai értelemben nem feltétlenül volt sikeres végeredménye a szabadságharcnak, mégsem tudták utána ugyanazt az elnyomást megvalósítani a magyarokon, mindemellett inspirációt adott a jövőbeli szabadságharcokhoz. Ezért emlékezünk ezzel a vándorkiállítással, egyéb rendezvényekkel, parlamenti konferenciákkal és ifjúsági rendezvényekkel rá – tette hozzá.

Horváth Richárd polgármester köszöntőbeszédében elmondta, hogy a magyar mentalitás része, hogy nem tűrjük, ha nem lehetünk szabadok. – A magyar nemzet az a nemzet, aki nem szereti, ha a szabadságában korlátozzák. Ilyen a magyar mentalitás is. Mi mindig megvívjuk a szabadságharcainkat. Lehetséges, hogy sokáig tűrünk, menetelünk előre, de amikor felemeljük a hangunkat, akkor szembefordulunk bárkivel. Ez az egész történelmünkre jellemző – vélekedett.

Kökény Ferenc történész, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta, mintegy tizenhárom tablóból áll a kiállítás. – Ezeket kaptuk a kiállítás anyagának, ezt kiegészítettük tárgyi eszközökkel, fegyver másolatokkal, Juhász András szobrászművész szobrával, valamint egy több száz éves, Rákóczi életéről szóló könyvvel is – mondta.

A Rákóczi életét, a kurucok és a labancok harcát bemutató kiállítás mintegy hónapig látogatható a Hatvany Lajos Múzeumban.

Fotó: Albert Péter