Hatvani patikákat is érint az országos gyógyszerhiány, ami vényköteles és vény nélküli készítményeknél egyaránt érzékelhető. – Nem volt a gyógyszertárban az a gyógyszer, ami fel volt írva, de ugyanazzal a hatóanyaggal más néven volt helyettesítője, azt kaptam – mondta Pete Pál.

Egy tavaly év végén készült felmérés szerint Európa-szerte minden gyógyszertípusból jelentettek hiányt, de legfőképpen a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére készült termékek körében tapasztaltak problémát, ezt követik az antibiotikumok és az idegrendszerre ható gyógyszerek. Gerner Balázs, hatvani gyógyszerész-közgazdász azt mondta, náluk decemberben csaknem 230 termékből volt hiány, ami áprilisra csaknem 20%-kal csökkent. – A gyógyszerhiány már ősz óta érzékelhető, azóta hullámokban, hol nagyobb, hol kisebb volt a mértéke, decemberben tetőzött. Azt tudom mondani, hogy áprilisra valamennyire mérséklődött, de továbbra is lehet tapasztalni a jelenséget a gyógyszertárakban. Változó, hogy melyik patika milyen készletekkel rendelkezik ezekből készítményekből. A hiány érinti a vényköteles, és a vény nélkül kapható készítményeket egyaránt – részletezte.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a Hatvan TV-nek elmondta, a kialakult helyzethez hozzájárul egyebek mellett a háborús helyzet és a papírhiány, mely a csomagoláshoz szükséges. Hangsúlyozta továbbá, hogy vény nélkül kapható készítmények esetén a gyógyszerészek tudnak megegyező hatóanyagú készítményt adni, vagy olyat, aminek hatása ugyanolyan. – Vényköteles gyógyszereknél egy picit más a helyzet, jelentős hányaduknál úgynevezett helyettesítési lista van. Ez nagyon régóta úgy működik, hogy az ezen szereplő gyógyszer az éppen nem beszerezhető készítménnyel minden további nélkül helyettesíthető, erre hatósági garancia van. Ezt a helyettesíthetőséget a gyógyszerésszel megtudják beszélni a vásárlók – foglalta össze. Az elnök arról is beszélt, amennyiben nincs helyettesítő gyógyszer, kezelőorvoshoz kell fordulni. A szakember azt mondta, hogy hosszabb időn keresztül lehet számítani arra, hogy nem minden gyógyszer lesz egyszerre beszerezhető Magyarországon.