A városzászló bevonulásával kezdődött az év végi ünnepség a Nagy Endre Rendezvényteremben. Horváth Richárd polgármester beszédében izgalmasnak nevezte 2016-ot. Ahogy mondta, ellenszélben kellett dolgozni, mégis, az összefogásnak köszönhetően számtalan eredményt sikerült elérni ebben az évben. – Egységes a vezetés, egységes a képviselő-testület, a költségvetésre pedig sok hazai város irigykedhet – fogalmazott. A városvezető elmondta: az egyik legnagyobb beruházás, hogy elindult a sportcsarnok építése, ami 30 éves álma a városnak. Mindemellett jól halad a jégcsarnok beruházása, folyamatosak a járda-, és útfelújítások, újra van gyermekmedence a hatvani strandon.

Ahogy fogalmazott: a gazdaság élénkítése és a turizmus fellendítése kiemelkedő feladat számukra. Ezzel kapcsolatban kijelentette: a jövőben 1600 új munkahely jön létre a városban. Hatvan vonzó település a befektetőknek, egyre többen érdeklődnek, így ezen felül további beruházások is várhatóak. Horváth Richárd hangsúlyozta: minden sikerhez a hatvaniak adják a támogatást. Mivel nem pusztán épületeket szeretnénk építeni és felújítani, hanem a várost tartalommal megtölteni. Azért, hogy a hatvaniak magukénak érezzék a sikert, a várost, és még büszkébbek legyenek Hatvanra – zárta gondolatait a polgármester.

Az ünnepségen több elismerést is átadtak. Elsőként Tóth Bendegúz teljesítményét díjazták: a fiatal sportoló nem csak az úszásban teljesít kiválóan, de a Kossuth iskola diákjaként is helytáll. Kitartó munkáját Hatvan Város Polgármesterének Emléklapja díjjal jutalmazták. Ebben az évben öten kapták meg Hatvan Város Polgármesterének Díszoklevelét: Lazányi Jánosné, Lisztik Lászlóné, Faragó Sándor, Hartai Tibor és Nagy László.

Faragó Sándor mentőállomás-vezetőként dolgozott Hatvanban, manapság a helyi mentősök a nagypapájukként emlegetik. 15 évvel ezelőtti nyugdíjazása óta is a mai napig visszajár, segíti a fiatalok munkáját. Hartai Tibor, a Hatvani Járási Hivatal Földhivatali Osztályának osztályvezetője 1984 óta dolgozik a földhivatalban. Munkája során mindig arra törekedett, hogy az ügyfelek elégedetten távozzanak az ügyintézést követően. Lisztik Lászlóné évekig a városgazdálkodási kft.-nél dolgozott, részt vett a szociális szövetkezet megalapításában, ügyvezetőként is vezette azt, nyugdíjba vonulása után, idén júliusig ellátta elnöki feladatait is. Munkáját kitartóan, lelkiismeretesen végezte. Lazányi Jánosné 2005-ben került kapcsolatba a Magyar Rákellenes Ligával, azóta nagyon sok daganatos betegnek és hozzátartozójának segített, hogy van remény a diagnózis után. Előadásokat, klubokat szervez, és gondoskodik a szociálisan nehéz helyzetbe kerültekről is. Nagy László fiatalon hadifogságba esett, s mikor 3 év után kiszabadult a baskíri fogolytáborból, folytatta tanulmányait. Ecséden a Tsz felkérte főkönyvelőnek, majd később áthelyezték a Hatvani Lenin Tsz főkönyvelői posztjára. Innen ment nyugdíjba. Soha nem volt politikai szervezet tagja, de közösségalkotó, közösségformáló személyiség mind a mai napig.

Az ünnepségen a kossuthos diákok egyedi feldolgozásukban adták elő Hoffmann meséje és az ebből készült musical alapján a Diótörő és Egérkirály rövidített változatát. Az eseményen bemutatták a Hatvan gyermekrajzokon című kiállítást, amelyen óvodások örökítették meg a város épületeit, eseményeit. A pályázat felhívására csaknem 100 alkotás érkezett, a legjobbakat pedig betették a város 2017-es naptárába.