A Közgében is megszervezték azt a pénzügyi projektnapot, amelyet hazánkban mindösszesen hét középiskolában tartanak meg egy országos turné keretein belül. A rendezvényt először 2017-ben a  Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ Zrt. szervezte meg, de a nagy sikerre való tekintettel idén is folytatódik a program. Az esemény két interaktív tanórával indult, amelynek témája a pénzügyi tervezés 16-18 évesen volt. Ezeket a tréningeket a helyszínt adó intézmény szaktanárai vezették le 20-25 fős csoportokban.

A program második részében közismert vendégekkel interaktív pódiumbeszélgetést tartottak az anyagiak tervezéséről, pénzkezelési technikákról, tippekről és a pénzügyi tudatosságról. A pódiumbeszélgetés és a kvíz ceremóniamestere az ismert műsorvezető Garami Gábor volt.

– A foglalkozásokon a diákok szembesülhetnek azzal, mennyibe kerül például egy-egy nyári fesztivál vagy külföldi nyelvtanulás, a jogosítvány megszerzése vagy egy félév a felsőoktatásban. Ehhez kapcsolódóan végiggondolhatták, mikor és milyen bevételi forrásokkal kell rendelkezniük, hogy ezen céljaikat, vágyaikat megvalósíthassák – részletezte Garami Gábor, műsorvezető.

A projektnap keretein belül online pénzügyi kvíz show is volt, ahol a közgés diákok 240.000 forintot nyertek intézményük alapítványának. A legjobban teljesítő diákok azt mondták, számukra hasznos információk hangzottak el az előadásokban. Baranyi Ádám a Diákhitel lényegéről, lehetőségeiről és a kamatokról tudott meg többet. Takács Barbara és Tóth Bernadett a takarékoskodási tippeket értékelték a legjobban. – Fontos, hogy ne készpénzben, hanem a bankszámlánkon elkülönítve tartsuk a megspórolt pénzünket. És nagyon fontos, hogy lehetőleg mindig legyenek tartalékaink, a pénzt pedig tudatosan kell kezelni – mondták el  a tanultakat a diákok.

Fotó: Albert Péter