Babona ide vagy oda, ezen a napon akaratlanul is, de összeszorul az ember gyomra egy pillanatra. Fekete macska szalad át az úton, kéményseprőt, zöld trabantot, mentőautót látunk, szívünkhöz kapunk, vagy gombot fogunk. Mindenki máshogyan éli meg ezt a napot, de a babonák részei sokunk életének, még ha nem is tudjuk honnan ered.

Ma még az is elment lottózni, aki egyébként nem szokott. Többen rendszeresen játszanak, de vannak, akik csak a péntek 13 mázlijára adnak fel egy szelvényt. Kalafut Ferenc is így tett, bár elmondta, ez nem kifejezetten a szerencsenaphoz köthető. – Én rendszeresen játszom az ötös-, és a hatoslottón, valamint totózóm, tippmixezem is – mondta. Ma is a szerencsére bízta nyerőszámait, reménykedve, hogy pénz üti markát. Racsek Vivien szerint, ez a nap sem másabb mint a többi, de pontosan egy ilyen péntek 13-i naphoz köthető, amikor kaparós sorsjeggyel nagyobb összeget sikerült nyernie.

Az e napon történt események vélhetőek szerencsének, szerencsétlenségnek, vagy csupán a véletlennek. Vidák Erzsébet mindenesetre, ha fekete macskát lát, mindig lassít az úton. Azt vette észre, számára ez a dátum szerencsével jár. – Pénz jön a házhoz, vagy csak egyszerűen jobb a kedvem ilyenkor – mesélte. Hozzátette: a nagyszüleitől látta, tanulta ezeket, így ő is továbbviszi őket.

Vannak olyanok viszont, akik egyenesen rettegnek ettől a naptól. – Előre félek, mikor a naptár péntek 13-át mutat. Ilyenkor mindig történik velem valami: kisebb baleset, rossz hír. Csak azt várom, hogy vége legyen ennek a napnak – részletezte Bartókné Bankó Gabriella. A statisztikák szerint, a péntek 13-nak gazdasági hatása is van – ez főként Amerikában mutatkozik meg – ugyanis vannak, akik ilyenkor még munkába sem indulnak el. Ezt azonban legtöbben nem tehetjük meg, hogy ekkor – csupán a babonák miatt – kihagyjuk a mindennapi körforgást, még ha az katasztrófába is torkollik.

Deme Ágnes néprajzkutató szerint, a péntek 13 egy fokozottan hátrányos kombináció, ugyanis a péntekhez és a tizenhármas számhoz is egyaránt negatív felhang kapcsolódik. – A XIX. század közepén került a köztudatba a péntek 13, mint szerencsétlen nap. Nyomai már a középkorban is voltak, de a Bibliából is lehet következtetni – részletezte a néprajzkutató, majd kifejtette: a paradicsomi kiűzetés és Jézus keresztre feszítése is pénteken történt. A 13-as szám pedig legkevésbé sem a tökéletességet szimbolizáló szám, ugyanis 12 apostol volt, egy évben 12 hónap van, az asztrológiában 12 csillagjegy, de még egy tucat is 12-ből áll. Deme Ágnes szerint, amit tehetünk: várjuk, amíg elmúlik ez a nap. Ha pedig hiszünk a babonákban, akkor háromszor lekopogjuk, vagy sót dobunk a vállunk felett, ezzel hatástalanítva az események esetleges bekövetkeztét.

Legközelebb jövő áprilisban mutat a naptár ilyen dátumot. Ez azt jelenti, hogy közel fél éven keresztül, nem kell a fekete macskák láttán a legrosszabbra gondolnunk.

Fotó: Albert Péter