Március elején múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola hatodikosai számára. A Hatvany Lajos Múzeumba Csulyáné Rácz Erika tanárnő kísérte el a diákokat, akik két csoportban vettek részt a rendhagyó órán.

Az osztály egyik fele a földszinti szakkönyvtárban – Földesiné Varga Ágota múzeumpedagógus irányításával – ismerkedett meg a pásztorkodással, Herman Ottó munkásságával, filmrészletek segítségével a pásztorok mai életével, a pásztortánc szépségeivel. Nyomdajáték formájában kipróbálhatták a billogot, felfedezhették a pásztorélethez kapcsolódó szólások, közmondások jelentéseit, és képes feladatlapot tölthettek ki.

Az osztály másik fele Deme Ágnes néprajzkutató vezetésével  az emeleten tekintette meg a „Pásztorkodás – Az élő hagyomány” című vándorkiállítást. A tárlatvezetés során tisztázták, hogy a pásztor szó milyen sok jelentéssel bírhat, beszéltek a pásztorok gondjaira bízott állatokról, mindennapi feladatairól, leggyakrabban használt eszközeiről. A foglalkozást a kiállítást színesítő múzeumpedagógiai sarokban fejezték be, ahol többek között megtanultak kiigazodni egy rováspálcán és tapintás után felismerni az állatok kicsinyített másait.