Pásztorkönyveket és ostorokat is láthatnak az érdeklődők március végéig a Hatvany Lajos Múzeumban. A Pásztorkodás című vándorkiállítás most Hatvanba érkezett, hogy bemutassa a pásztorok mindennapjait és történetét. Horváth Richárd polgármester kiemelte, hogy a mesterség megismerésével közelebb kerülhet hozzánk a történelem egy darabja, az, amiért büszkék lehetünk a magyarságunkra.

– A pásztor kultúrával már a honfoglalás óta foglalkozunk, azt azonban kevesen tudják, hogy ez egy mai napig élő hagyomány, amelyhez komoly szaktudásra van szükség, hogy a gazda megbízást adjon. Az idősebbek – többek között én is – az állattartással kapcsolatos teendőket a régi hagyományok szerint tanulták, mára azonban nálunk is megjelenik a technika fejlődése, amit alkalmaznunk kell – mesélte Szőllősy Gábor múzeumi főtanácsadó, a kiállítás megálmodója.

Kőrösi Andrea, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár általános főigazgató-helyettese a munkája során többször találkozik pásztor emberekkel, és minden alkalommal örömmel tölti el a viszontlátás. Ezért is áll a kiállítás mellé, hogy az ország legtöbb pontján megismerhessék a szakmát.

A tárlat érdekessége, hogy a tárgyi és képi emlékek mellett interaktív játékok is várják az érdeklődőket. A kiállítás március 26-ig látogatható a múzeumban.