Pályaorientációs napot tartottak a Bajza József Gimnáziumban. Az intézmény tornatermében 17 egyetem mutatkozott be a standoknál, egyebek mellett a Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, valamint az ELTE. A tantermekben a nap folyamán szakemberek mutatták be foglalkozásaikat. Az eseményen különböző szervezetek is részt vettek, például a Heves Megyei Iparkamara, a Hatvani Rendőrkapitányság, és a Robert Bosch Elektronika Kft. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a pályaorientációs napon a diákok információs anyagokat kaphattak a különféle egyetemekről, az egyes karokról és szakokról, de voltak olyan standok is, ahol pszichológiai tesztet is kitölthettek a tanulók, amellyel felmérhették, hogy hol és hogyan látják a jövőjüket, melyik szakma állhat hozzájuk a legközelebb.

A bajzás fiatalok 112 előadót hallgathattak meg a nap folyamán, például a bánya-és geotechnikáról, a zöldenergiáról, valamint a gyógyszergyártás folyamatáról. Deák Andrea, intézményvezető szerint a pályaorientációs nap egy nagyon jó alkalom a diákoknak, hogy közelebbről is megismerkedhessenek az egyetemekkel, főiskolákkal. Mint monta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tanulóikat felkészítsék a jövőre, és ezt bizonyítják a számok is. A Bajza József Gimnáziumban 96 százalékos a továbbtanulási arány.

Azt vettük észre hogy a gyerekeknek igényük van erre, mi felépítettünk egy négy illetve most már 6 éves pályaorientációs folyamatot, melynek a vége a pályaválasztás, hogy a gyerekek megfelelő egyetemet tudjanak választani, majd megfelelő szakmát, hivatást, ahhoz, hogy boldog életet élhessenek” – hangsúlyozta Deák Andrea.

Az intézményvezető elmondta azt is, hogy a Hatvani Bajza József Gimnázium Magyarországot képviselte a ’Meeting the future today’ elnevezésű háromnapos nemzetközi konferencián Prágában. Az eseményen 16 országból mintegy 300 fő részvételével a fiatalság jövőjéről, pályaorientációs tevékenységéről és pályaválasztásukról értekeztek a résztvevők több helyszínen. Veresné Kalcsó Krisztina intézményvezető helyettes Federics Ibolyával, a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársával pályázatot nyújtott be a Euroguidance Hungary- hoz, mely első helyezést ért el. Deák Andrea intézményvezető a pályázatban felvázolt iskolai tevékenységeket, pályaorientációs feladatokat mutatta be a nemzetközi közönségnek.