A Hatvany Lajos Múzeum vendége ezúttal Pálos Frigyes volt. A prépost a műemlékvédelmi világnap alkalmából látogatott el az intézménybe, ahol a hatvani prépostság kialakulásáról mesélt.

Frici atya a kezdetektől mutatta be a hatvani prépostságot, amely már az Árpád-korban is nagy jelentőséggel bírt. A történelem folyamán azonban ennek az egyházközségnek több viszontagsággal is szembe kellett néznie. A második hatvani prépostság megalapítója az 1600-as évek közepén Berkes András váci plébános volt, akinek a későbbiekben is több iskolát és közbenjárást köszönhettek a hívek.

Továbbá szó volt arról is, hogy a mai világban divattá vált a helytörténet kutatása. Az előadó elmondta, hogy remek dolog, hogy érdeklődnek az emberek a közvetlen környezetük iránt, így megismerhetik a településük történelmét. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég csak a múzeumokban vagy a levéltárakban kutatni, a saját szemünkkel kell látni a leírtakat.

A Hatvany Lajos Múzeum májusban egy új várostörténeti kiállítást nyit, melyben külön helyet kap a prépostág kialakulása.