Nem könnyű időszakon megyünk most keresztül, itt volt a covid-járvány, a szomszédos országban háborúznak, nálunk pedig itt az infláció. Belső béke viharos időkben címmel tartott előadást Pál Feri atya a Hatvani Rendezvényházban.

A katolikus pap, aki egyben mentálhigiénés szakember is elmondta: nehéz helyzetekben a gyász folyamata játszódik le bennünk. Ennek öt szakasza van, a tagadás, tiltakozás, ezt felváltja a harag és a düh, majd következik az alkudozás. – Az egyezkedés gyengéje, hogy önkényes, és ha nem tudunk újabb és újabb alkukat kötni az élettel, a sorssal és Istennel, akkor elakadunk. Ezt úgy éljük meg, hogy igazságtalan velünk szemben, ekkor csúszunk át a negyedik fázisba, a szomorúság szakaszába, amikor az elkerülhetetlen veszteség érzését el tudjuk siratni. Egy eredményes gyászmunka után azonban jön az elfogadás – részletezte. Hozzátette, hogy az elfogadás az, amikor az életünk részének tudjuk tartani azt a nehéz eseményt, amit megéltünk, innen indul az életünk vonala újra felfelé.

– Van két életszabály, amivel a 21. századot végig lehet élni. Rövidtávú egyensúlyunkat úgy hozzuk létre, hogy az ne fenyegesse se a hosszútávú egyensúlyunkat, se a kapcsolatainkat – mondta. Pál Feri atya beszélt arról is, hogy mindenki a saját maga módján dolgozza fel a traumáit, ezt önstabilizációs technikának nevezik.  Van azonban öt olyan gyakorlat, ami mindenkinek segít: séta a természetben, sport, fizikai munka, emberi kapcsolatok és légzőgyakorlat.

Az esemény az önkormányzat és a Mária út támogatásával valósult meg. A rendezvényből befolyt összeget a Mária zarándokút fejlesztésére fordítják a szervezők.

Fotó: Rozgonyi Dezső