Vasárnap Boldogság = elégedettség címmel tartottak egész napos előadásokat és programokat a Nagy Endre Rendezvényteremben. Javorek Manyi, a program szervezője elmondta: a boldogság és elégedettség érzése a legritkább esetben jelentenek állandó érzelmi állapotokat, de mégis ez az emberi élet egyik legfontosabb központi témája. A jógaoktató szerint: napjainkban a világ eléggé anyagias értékrendszer szerint él, és gyakran hátrányba kerülnek az érzelmek. Az előadások központi témái épp ezt az űrt igyekeztek betölteni. – Meg kell találni azt a csatornát, ahol az embereket el lehet érni ezekkel a témákkal. Mindez az önismeret és a tudatosság növeléséről szól, melyek nélkül nem érhető el a boldogság és elégedettség állapota – részletezte Javorek Manyi.

A programon Czmorek Piroska és Bátor Henrietta is előadást tartottak Hogyan vált életemmé a futás? címmel. A sportolók személyes élményeken keresztül beszélték arról, milyen jótékony hatásai vannak a futásnak és mekkora lelki erőt és tartást is adhat a folyamatos edzéstervek betartása és a fejlődés sikerélménye. – Bárki, akinek csak felmerült a gondolataiban, hogy futni szeretne, bátran vágjon bele a sportba. A kis lépések szabályait betartva, előbb rövidebb távokat szoktunk javasolni, majd fokozatosan lehet emelni a teljesítményt. A futó közösséghez azért nagyon jó csatlakozni, mert itt, hasznos tanácsokkal tudjuk ellátni a kezdő futókat és bátorítani tudjuk egymást a sikerek elérésében – mondta Czmorek Piroska, a BSI futónagykövete.

A rendezvény legnépszerűbb előadója azonban kétségkívül Pál Feri atya volt, akire nagyon sokan voltak kíváncsiak délután. A katolikus pap az elmúlt években mentálhigiénés szakemberként járja az országot és tart előadásokat önismereti témákban. Ezúttal az elégedettség és boldogság állapotainak mélységeit tárta a hallgatóság elé. – Az, hogy boldog emberek vagyunk-e, vagy boldognak érezzük magunkat, teljesen más kérdések. A boldogság érzését folyton folyvást hajszolhatjuk, amely függőséghez és szorongásokhoz vezet. Míg boldog emberré válni egy életpálya, egy életmód. Mindehhez nagy tudatosság és önismeret szükséges, az előadásokon ezekben próbálok segíteni a hallgatóságnak – közölte Pál Ferenc, mentálhigiénés előadó. Hozzátette: az a baj, hogy hozzászokunk a relatív jóléthez, ezért az már nem okoz örömöt a mindennapokban és elégedetlenség érzései maradnak hátra. Meg kell tanulnunk hálásnak lenni a mindennapokban azért amink van, és nem arra fókuszálni ami nincs.

Az előadás után az érdeklődőknek lehetősége volt a helyszínen megvásárolni Pál Ferenc atya könyveit is, illetve a szerző dedikálta is azokat.

Fotó: Albert Péter