Játékosan tanultak a nagycsoportos gyerekek a Hatvani Százszorszép Óvodában, az Energiaklub tartott nekik foglalkozást az energiatudatossággal kapcsolatban. A helyes szellőztetés gyakorlatával ismerkedtek a kicsik, mikor kell az ablakokat kinyitni, illetve becsukni. A rendezvényen mindezek mellett mesét is olvastak az óvodásoknak, amiben arról hallottak, hogy milyen magatartással és berendezésekkel lehet takarékoskodni az energiával. Rózsa Vencel László például mindig rászól a testvérére, amikor sokat folyatja a vizet otthon, míg csoporttársa, Juhász Janka a villamos energiával igyekszik spórolni. – Otthon mindig lekapcsolom a villanyt, hogy ne fogyjon el az áram – mondta.

Az edukációs program Hatvan Város Önkormányzata és az Energiaklub Szakpolitikai Intézet szervezésében jött létre. Céljuk, hogy az energiatakarékossággal és energiahatékonysággal kapcsolatban formálják az emberek szemléletmódját, ezzel megelőzve az energiaszegénység kialakulását. Programjaiknál figyelembe veszik az életkori sajátosságokat, így a legkisebbeknek játékokkal készültek erre az alkalomra. – Mesés formában adjuk elő, hogyan védjük meg a házat a hidegtől. A történetben természetesen nem használunk szakszavakat, sállal és sapkával bugyoláljuk be az épületet, hogy ne fázzon. Szóba kerültek speciális kifejezések is, és örömmel láttuk, hogy a gyerekek ismerik például a napelemet, a hőszigetelés, de még a hőszivattyú kifejezést is – részletezte Olasz Krisztina, az Energiaklub projektmenedzsere.

Az óvoda mindennapjaiban fontos szerepet kap a környezetvédelem, melynek szerves részét képezi az energia felhasználásának kérdése. A nevelési évben több programot valósítanak meg az intézményben, amelyek szorosan kapcsolódnak a természetvédelemhez, illetve az energia takarékos felhasználásához. A gyerekek már korán elsajátítják például, hogy a villanyokat le kell kapcsolni, ha elhagyják a helyiséget, vagy épp, hogyan mossanak kezet, hogy ne pazarolják a vizet. – Figyelembe kell venni az életkort, a feladatunk, hogy érzékenyítsük a kicsiket. Megtanítjuk nekik mi jó, mi nem, hogy mi fenntartható és mi nem. Fontos, hogy ezek között különbéget tudjanak tenni. Ezek a témák, és az érzékenyítés nagyon fontos nálunk, az óvodában – foglalta össze Nagyné Kiss Gabriella, a Hatvani Százszorszép Óvoda igazgatója.

Az Energiaklub nem csak a fiatalokat szólítja meg, a városban többször készültek már foglalkozásokkal. Következő eseményükön a szociális- és gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak tartanak majd előadást. Az Energiaklub jóvoltából játszani is lehet, amin bárki részt vehet. A HatvanApp kvízjátéka februárban az energiahatékonyságra fókuszál, az alkalmazásban a szellőztetéssel kapcsolatos kérdésre kell válaszolni. A helyes megfejtést beküldők között úgynevezett Energiaboxot sorsolnak ki, ami a tudatos energiafogyasztással kapcsolatos hasznos eszközöket tartalmaz.