Ma reggelre Heves megye több pontján összefüggő hóréteg alakult ki. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is várható helyenkénti havazás, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Hosszabb útra célszerű teli tankkal elindulni és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont.

A havas időben a házak tetejéről összefagyott hó, az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák és egyéb utak síkossá válhatnak. A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és a tereptárgyakat, gödröket, buckát, ami további veszélyforrást jelent.

Néhány tanács a biztonságos téli közlekedéshez:

  • Mindig a téli útviszonyoknak megfelelően induljon el, közlekedjen!
  • Téli gumiabroncsai állapota mellett ügyeljen arra, hogy a fényszórók és az ablaktörlő lapátok megfelelően működjenek!
  • Töltsön téli ablakmosó folyadékot kocsija tartályába, ellenőriztesse a fagyálló folyadékot, és tartsa elérhető helyen a jégkaparót, jégoldót!
  • Indulás előtt mindig tisztítsa le teljesen a szélvédőt és az ablakokat, hogy ne zavarja semmi a kilátásban, tájékozódásban!
  • Mobiltelefonja akkumulátora legyen feltöltve!
  • Ha hosszabb útra indul, készüljön úgy, hogy egy elakadás se okozzon meglepetést. Érdemes pokróccal, hólapáttal, innivalóval és némi élelemmel felkészülni az útra. Tartalék meleg öltözet, lábbeli is jól jöhet.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Ha valaki bajba kerül, vagy bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

Fotó: Sas Ádám tű. százados -Bélapátfalva ÖTP