Talán kevesen tudják, de 1962 – 1972 között Hatvanban Mezőgazdasági Technikum Zöldségtermesztési Szakon felsőoktatási képzés zajlott. 1972-től a szakot a gyöngyösi főiskolához rendelték. Az intézményben évente 50 -60 diák végzett. 2018. július 07-én az ötven éve végzett hallgatók „Aranyoklevelet” vehettek át az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán. Az aranydiplomások az ünnepség után Hatvanban folytatták útjukat, hogy tanulmányaik és fiatalságuk régi helyszíneit közösen keressék fel.

-Először megtekintettük a felsőfokú iskolánk régi helyét, mely a mostani Lidl bevásárló központ és a benzinkút mögött volt. Nagytelken volt a kertészeti gyakorló terület, fóliasátrakban és üvegházakban tanultunk. Ezen a területen ma a városi strand foglal helyet – idézte fel a múltat Fáczán Zoltánné Tóth Ilona és férje, akik szintén 50 éve végeztek a szakon. –Felkerestük azokat a helyeket, ahol diákként rendszeresen találkozgattunk Hatvanban: az Arany Fácán étterem, a Jereván Presszó és a Rózsa Cukrászda mind törzshelyeinknek számítottak – tették hozzá a régi diákok.

A szombati nosztalgia túra során az aranydiplomások családjaikkal végigjárták Hatvan jelenlegi látványosságait is.  – Megtekintettük a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot a Grassalkovich – kastélyban, meglátogattuk a Hatvany Lajos Múzeumot, a díszes városházát, az ország legszebb virágos főterét és a Szent Adalbert Belvárosi Római Katolikus Templomot is – mondták el a szervezők. Az aranydiplomás közösség zárásképp vasárnap hálaadó szent misén vett részt a Gyöngyössolymosi Római Katolikus Templomban.

Fotó: Albert Péter