A nyári nyüzsgés után a hűvös, borús napokon egy picit minden lelassul, az időjárás ősziessé válik ilyenkor talán több idő jut az olvasásra is. Az Ady Endre Könyvtárban erre az időszakra is nagyon sok izgalmas kötetet tudnak ajánlani az érdeklődőknek, a gyerekek és a felnőttek garantáltan nem maradnak szórakoztató könyvek, érdekes irodalmi alkotások nélkül. Az intézmény szakemberei ezúttal is ajánlanak néhány kötetet, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen aki betér a könyvtárba, személyre szabottabban is kaphat inspirációkat.

– A legkisebbeknek Gryllus Vilmos Félperces mondókák című lapozgatóját ajánlanám, aminek hanganyaga zenés formában az interneten is elérhető. A nagyobbaknak Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben című könyvét javaslom, ez egy szerepjátékos, nagyon izgalmas kötet, melyben a főszereplő tulajdonképpen maga az olvasó. Kiemelném még a Az ész szerencséje vidám népmesés gyűjteményt is, ami szintén nagyon szórakoztató alkotás. Azért is aktuális ez a könyv, mert hétvégén tartjuk a magyar népmese ünnepélyét az intézményben, vasárnapra kreatív, kézműves programra várjuk a látogatókat – részletezte Vitayné Kepes Gabriella könyvtáros.

De emellett nagyon sok olyan könyv van, ami az őszre való hangolódást segíti, a Termésfigurák vagy a Máktündérek, csutkanépek kötet a kreatív elfoglaltságoknak adhat inspirációt, ötletet.

A felnőttek számára is számos irodalmi alkotás áll rendelkezésre, többféle kategóriából, műfajból választhatnak az érdeklődők. – Ajánlanám az olvasóknak Karády Anna: A füredi lány című kötetét, amelyben a főhős, Almássy Anna, a XXI. századi jogászlány akaratán kívül 1763-ban  találja magát. Kénytelen beilleszkedni a közösségbe, míg rá nem jön, miként juthat egyszer haza. Hamar megérti, a szabályok itt pofonegyszerűek: a vérhatalom jogán a földesúr élet és halál ura. De ajánlanék egy izgalmas krimit is Rejtély a Riviérán címmel, ami Monte-Carlo-ban játszódik 1925 forró nyarán, a jazz aranykorában. A történet itt is lebilincselő és szövevényes – fogalmazott Varga Zsuzsa könyvtáros.

Hozzátette: ha már Balatonfüreden járunk képzeletben, akkor tovább is utazgathatunk, a Káli-medence  kalandkönyve kiváló lehetőség arra, hogy elvarázsolja az olvasót a vadregényes táj csodáival, de a Bordivat című kötet is remek őszi olvasmány lehet a szüreti fesztiválok időszakában.

A felújított Ady Endre Könyvtár tehát ősszel is jó alternatíva lehet a szabadidő hasznos eltöltésére, de mindemellett az intézményben számos programmal is készülnek az Országos Könyvtári Napok alkalmából, amelyről az intézmény honlapján is tájékozódhatnak az érdeklődők.