Hatvanban erős futóközösség van évek óta, rendszeresen tartanak programokat, versenyeket. Vasárnap azonban egy rendhagyó megmérettetésben vehettek részt a futók, Nagygomboson a Vad Ló Ranch-on szervezték meg ugyanis az első Mustang Trail terepfutóverseny.

A programra reggel 8 órától lehetett regisztrálni, a 10 órakor induló startnál pedig már több, mint 100 résztvevőt számláltak a rendezők. Olasz Zoltán szervező elmondta: hagyományteremtő céllal rendezték meg ezt a sporteseményt, melynek célja többek között a terepfutás népszerűsítése volt. – Azt szeretnénk, hogy minél többen töltsék a mai napot a szabadban, a jó levegőn és próbálják ki magukat a terepfutásban. Hatvan és környékének gyönyörű természeti közege van, érdemes kihasználni a jó időt és mozgással tölteni a szabadidőt, amíg csak lehetséges – részletezte Olasz Zoltán, szervező.

A versenyben kétféle távot lehetett teljesíteni, a rövidtáv 8, míg a hosszútáv 19 km volt. A futamok előtt Teréki Beáta bemelegítő edzést tartott a sportolóknak. – Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek és együtt melegíthetek be a futókkal. A héten Európai Sporthét volt, melynek keretein belül minden nap tartottam edzéseket, ez a verseny is tökéletesen illeszkedik ennek a hétnek a szelleméhez – közölte Teréki Beáta, edző.

A versenyt Tarsoly Imre önkormányzati képviselő és Kótai Mihály profi ökölvívó nyitotta meg. A rövid lelkesítők után pedig következtek a versenyek startjai. A több kilométeres próbatételek alatt gyönyörű természeti közegben futhattak a résztvevők, így a Nagygombosi Borászat lankás szőlőültetvényei és az erdei tölgyesek látványa is emelte a verseny színvonalát. A sportolók azonban mindvégig elszántak és átszellemültek voltak. A 19 km-es távot elsőként Pangl Ádám teljesítette 1 óra 24 perc alatt. – Én alapvetően nem a futást, hanem a triatlonozást tartom elsődleges sportágamnak. Ennek ellenére nagyon jó volt lefutni ezt a távot, kisebb-nagyobb emelkedők adtak kihívást, de sikerült elsőként beérnem így is – részletezte a hosszútáv futam győztese.

A versenyt azonban nemcsak azok élvezték, akik első helyen futottak be, a résztvevők többsége ugyanis nagy örömmel és lelkesedéssel beszélt a táj szépségeiről és a terepfutás élményéről. – Csodálatos volt a táj, nagyszerű volt a szervezés és nagyon jó volt ezen a terepen futni – osztotta meg gondolatait Szergejeva Szvetlana, futó.

A versenyre az ország több pontjáról jelentkeztek, Hatvanon kívül 15-20 egyéb településről is érkeztek versenyezők.

Fotó: Albert Péter