Már tart a kullancsszezon, hiszen az apró vérszívók főként áprilistól júliusig, majd szeptembertől novemberig a legaktívabbak. A nyári melegben a nedves aljnövényzetben húzódnak meg. Az ízeltlábúak a vért adó gazdát az általa kilélegzett szén- dioxidból, a bőrön át kiválasztott különböző anyagokból, a testhőmérsékletből és a mozgás keltette rezgésekből álló komplex inger által érzékelik.

Déry Károly háziorvos elmondta, hogy ezeket az atkaféléket, kullancs eltávolító csipesszel érdemes kiszedni a bőrből, hiszen ez a legbiztonságosabb. – Fontos, hogy a nyakát kell elcsípni és nem szabad csavargatni, apró mozdulatokkal kell kihúzni az érintett felületről. Ha kullancs körüli bőrön elváltozásokat észlelnek az emberek, akkor ajánlott orvoshoz fordulni, így megállítható komolyabb betegségek kialakulása – részletezte.

A háziorvos  kiemelte, hogy kifejezetten ártalmas lehet, ha kullancs körüli bőrt, krémmel kenjük be, mindezek mellett ezek az élősködők a közhiedelemmel ellentétben nem a fák ágairól esnek ránk, hanem az aljnövényzetről, fűről és a bokrok leveleiről kerülnek az emberre.