Hatvanban nagy hangsúlyt fektetnek a virágos városkép kialakítására, melyhez a lakók, valamint az intézmények is hozzájárulnak. Ezt a törekvést pedig minden évben díjazza az önkormányzat. Idén többek között a Gesztenyéskert Óvoda is elismerésekben részesült, mint az egyik legvirágosabb hatvani intézmény. Az épület udvarát minden évben virágok és zöld növények díszítik, melyeket az óvónők a gyerekekkel rendszeresen gondoznak. Bereczkiné Valter Anita, az intézmény vezetője elmondta, hogy a kicsik örömmel vesznek részt a kertészkedésben, és a növények fejlődését mindig figyelemmel kísérik. – A pedagógiai programunk fontos része a környezetvédelem, az óvodásaink figyelmét is rendszeresen felhívjuk arra, hogy óvják a Földet – részletezte.

Az ősz beköszöntével a növények a megszokottól eltérő gondoskodást igényelnek és növekedésük is lelassulhat. Ebben az időszakban a locsolást is vissza kell fogni és fel kell készíteni az eddig kint tartott virágokat a teleltetésre – hívta fel a figyelmet Horváth Tihamér, virágkertész, aki azt javasolja, hogy első lépésként a legfontosabb, a növények átvizsgálása, célszerű meggyőződni arról, hogy nincs-e esetleg valamilyen betegségük. – A hűvösebb időben a legtöbben a leanderekre fordítanak nagyobb hangsúlyt, azonban teleltetésük egyáltalán nem bonyolult feladat, az első enyhébb fagyokat is jól bírják. A hideg idő pedig hasznára is válhat a kertészeknek, hiszen a növényeken lévő élősködők nem tűrik a fagyokat – mondta.

Horváth Tihamér kiemelte, ősszel is díszíthetjük a kertünket színes virágokkal, ilyenkor népszerű a kéknefelejcs, a százszorszép és a viola is, melyek képesek az áttelelésre is.

Kezdőkép: illusztráció