Vasárnap bezárt a Munkácsy-kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban. Az elmúlt három hónap tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót az intézményben. Kultúrtörténeti pillanat – így jellemezte Horváth Richárd azt, hogy Hatvan otthont adott a Pákh Imre gyűjteményéből álló Munkácsy-kiállításnak. Bár a koronavírus első hulláma felülírta a tavaszi megnyitót, de nem adták fel, és nyáron végre mindenki számára megtekinhetővé váltak a Munkácsy-képek Hatvanban. A tárlat nagyon népszerű volt, több mint 200 különböző településről érkeztek ide, összesen 9383-an nézték meg az alkotásokat, mindezt úgy, hogy közben a járvány is közbeszólt. – A város még nem látott ekkora volumenű kiállítást, ez pedig egyben ki is jelölte nekünk az utat, hogy a jövőben hasonló kaliberű tárlatokat szervezzünk. A múzeumban elvégzett átalakítások pedig mindezt már lehetővé is teszik – fogalmazott a városvezető.

Márkus Mariann igazgató elmondta: óriási munka van amögött, hogy meg tudták szervezni ezt a kiállítást. Összesen 776 órát volt nyitva a tárlat, az állandó múzeumi dolgozókon túl 42 önkéntes segítette a munkát. Sok diák érkezett diákmunka miatt, és ők is részt vettek a feladatok ellátásában. Nagyon sok intézmény, egyesület és klub is érkezett hozzájuk.

A képeket már elszállították, most visszaépítik az állandó tárlatokat, majd még ebben az évben Trianon 100. évfordulója alkalmából nyitnak egy kiállítást. Ugyanakkor már tervezik, hogy jövőre milyen hasonló volumenű tárlattal lepjék meg a hatvaniakat, hiszen a tavaszi átalakításokkal már megvan minden technikai és műszaki lehetősége a múzeumnak erre.