A Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány, 2009-óta segít a bajbajutott állatokon. Céljuk a gazdátlan, megunt, utcákon kóborló kutyák, macskák számának csökkentése, lehetőség szerint megszüntetése és gazdához való juttatása. Rudas Aranka, az alapítvány elnöke elmondta: napról napra nehezebb helyzetben vannak, ugyanis az utcára dobott kutyák száma folyamatosan növekszik, és ha nem lesz változás, be kell zárni a menhely kapuit az érkező ebek előtt. – Drasztikusan csökkent az örökbefogadási kedv, ami nagyon rosszul érint minket. Jelenleg a 35 férőhelyes menhelyünkön, 60 kutyát látunk el. Az állatokat rendszeresen, futtatjuk, etetjük, itatjuk és gondozzuk. A kutyák rossz, elhanyagolt állapotban kerülnek hozzánk, rengetek a tennivaló velük, annak érdekében, hogy egészségesek és ápoltak legyenek – mondta.

Az állatbarát kiemelte azt is, nagy öröm lenne a számukra, ha állatbarát önkéntesek támogatnák a munkájukat, és segítenék az állatok gondozását. – Szükségünk lenne olyan ideiglenes befogadó családokra, akikhez elvihetjük a frissen beérkezett kutyákat. Az ebeket úgy adnánk át, hogy az orvosi vizsgálatokon már átestek és a költekező oltásokat megkapták. Élelmet, kutyaházat is biztosítanánk, semmilyen anyagi terhet nem okoznánk a gazdának. A későbbiekben, amint csökken a menhely létszáma, azonnal elhoznánk a kutyát – részletezte.

Hozzátette: a kutyatartás számos pozitív hatással jár. A kutya puszta jelenléte is képes megmutatni, hogy mennyit ér az önzetlen szeretet és ragaszkodás. Az ebek megérintése során a testünkben elindul a boldogsághormon-termelés. Továbbá a kutyával való foglalkozás a lelki egészségünket is táplálja.

A menhely weboldalán most is megtekinthetőek a gazdára váró ebek. Családot szeretne a nem rég érkezett 2 év körüli nagytestű Barry, a 3 éves fekete puli kan Cuki, illetve az 1 év körüli kistestű keverék szuka Lukrécia is.

A Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány munkatársai szeretnék az állatvédelmi kultúrát széles körben terjeszteni, az állatok szeretetén alapuló állattartásnak a gyakorlattá válását előmozdítani minden rendelkezésre álló eszközzel.

Fotó: Vincze Szabó Béla