Október a látás hónapja. Sokan lehetnek, akiknek ismerős ez a kifejezés, hiszen minden évben ilyenkor találkozhatunk vele az optikák felületein. A legtöbben ilyenkor látogatnak el szemészhez a kampány miatt, hiszen több ingyenes szolgáltatást is igénybe lehet venni az akcióhoz csatlakozó üzletekben. Ilyenkor Hatvan valamennyi optikája is ingyenes szemvizsgálattal, tanácsokkal várja az érdeklődőket, így például a Szabó Audioptik is. – A mottó, mint mindig a „látás az mindenkié”. Ennek hatására a multifokális lencsékre van inkább hatalmasabb akció. Ilyenkor nálunk is ingyenesek a látásvizsgálatok, ezen kívül pedig az ügyfeleinket várjuk kontaktlencse-kedvezményeinkkel, szolgáltatásokkal – részletezte Szabó Ádám üzletvezető.

A Magyar Látszerész Szövetség 2004-ben indította útjára a látás hónapja kampányát, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a szembetegségek megelőzésére és a rendszeres látás ellenőrzésre. Szakemberek azt mondják, a szemvizsgálat évente javasolt. Havasi Krisztina optometrista hangsúlyozta, hogy az elmúlt években rohamosan nőtt a rövidlátás gyakorisága, főleg a gyerekek körében. Azt ajánlja, hogy a látás romlásának elkerülése érdekében a kisebbek ne tegyék túl közel a szemükhöz az olvasnivalót, vagy a játékot, és két éves korig lehetőleg semmilyen digitális eszközt ne adjunk a kezükbe. – Emellett fontos, hogy a gyerekek minél többet legyenek szabadban, mert kimutatták, hogy ha több időt töltenek a friss levegőn, akkor kevésbé alakul ki vagy fokozódik a rövidlátás. Fontos még, hogy ha muszáj közelre nézni, akkor 20 percenként legalább 20 mp-re pihentessük a szemet, ami azt jelenti, hogy ilyenkor 5-6 méteren túlra kell egy kicsit bambulni. Mindezeken túl ne üljünk egyszerre több órát számítógép előtt, mert nagyon fárasztó a szemnek, és kialakulhat, illetve fokozódhat a rövidlátás – közölte.

Havasi Krisztina azt is elmondta, hogy a kékfény rossz hatása gyors iramban rontja főként a fiatalok látását, ezeket a fényeket mobiltelefonok, számítógépek és tévék bocsátják ki, ami ellen akár egy dioptria nélküli, kékfényszűrős szemüveg is segíthet.