Összesen 4,8 millió forintból épült meg az a mozgásérzékelőkkel és az úttestbe ágyazott led lámpákkal kialakított okos-gyalogátkelő, amely az egyik legveszélyesebb útszakaszon található Hatvanban. A Robert Bosch úton folyamatos az autós, a kamionos és a gyalogos forgalom, valamint sokszor fordul elő gyorshajtás is. Azonban mostantól a Boschban dolgozó emberek is biztonságosabban közlekedhetnek majd ezen az útszakaszon – erre hívta fel a figyelmet Hatvan alpolgármestere. Szinyei András, a város nevében köszönetét fejezte ki a megvalósításért a Robert Bosch Elektronikai Kft.-nek, valamint a Generali a Biztonságért Alapítványnak, és a biztonsági rendszert kifejlesztő és kivitelező Pearl Enterprises Kft.-nek. A cég projektvezetője kifejtette, hogy eddig több mint 200 ilyen okoszebrát telepítettek sikerrel. Szűcs Alfréd hozzátette, az átkelő lényege a megelőzésben van. – Az egész rendszer úgy épül fel, hogy még mielőtt a gyalogos rálépne a gyalogátkelőhelyre és lelépne a járdáról, már érzékeli az oszlopra elhelyezett kamera, ami aktiválja ezáltal a led lámpákat. Illetve a kiegészítő világítás is arra szolgál, hogy a járdakapcsolatot kiemelje, és jobban láthatóvá tegye a gyalogost – mondta.

Évente több mint 1800 baleset történik a gyalogátkelőhelyeken. Erre már a Generali a Biztonságért Alapítvány fiókvezetője hívta fel a figyelmet. Horhi József elmondta, a Generali a Biztonságért alapítványa szeretné, ha minél több veszélyes útszakaszon épülne okoszebra. – Ez az alapítványi pályázat a mai napig nyitva van, és várjuk az önkormányzatok jelentkezését és olyan társaságok pályázatát is, ahol tudunk segíteni – mondta. Horhi József hozzátette, hogy ahol ilyen átkelő létesült, ott a sofőrök is nagyobb százalékban állnak meg. – Az első körben, amikor még nem volt elkészítve ez az okoszebra, sajnos az 50-55 százalékot érte csak el a megállók száma, és amikor elkészült, az első két hétben már 65 százalék fölé emelkedett. Amikor pedig eltelt 2-3 hónap, és hozzászoktak a közlekedők, megközelítette a 75-80 százalékot a számuk – mondta.

A fiókvezető hangsúlyozta, hogy a Generali alapítvány eddig 50 biztonságos gyalogátkelőt létesített Magyarországon. Hozzátette, hogy ezeken az útszakaszokon – tudomásuk szerint – azóta sem történt baleset.

Fotó: Albert Péter