Programozásra alkalmas szimulációs készlet, mesterséges intelligencia, okosgyártás – ilyen modern eszközökkel felszerelt labort adtak át a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. Az Ipar 4.0-s oktatóközpontban a diákok a legmodernebb eszközöket használhatják, és ipari környezetben alkalmazott technológiákat ismerhetnek meg. Heidrich Balázs a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora azt mondta: az intézménynek hagyományosan köze van az üzleti élethez és ebből a jövőben sem kíván engedni. Mint mondta: a BGE egyik versenyelőnye a komoly háttérre és a tapasztalatokra épülő, gyakorlatorientált képzés. – A logisztikai központ tervezésekor az első két célcsoport a nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgatók, valamint a gazdálkodás menedzsment képzésben tanulók voltak, de az Ipar 4.0-s eszközökkel felszerelt labort az egyetem több képzési területén is használhatják majd a hallgatók. A most átadott szimulációs labor illeszkedik abba az irányba, amerre az oktatás tart, a tanulók élményszerű, játékos képzést kapnak – mondta a rektor.

A Budapesti Gazdasági Egyetem a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. és a Hatvani Önkormányzat együttműködésében kialakított labor azért is fontos, mert az Ipar 4.0-s oktatóközpont szerves részét képezi a hazai gazdaság modernizációjának, és lehetőséget ad arra, hogy az ipar számára a jövőben szükséges szakemberek képzése már az egyetemeken elkezdődjön. A Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ pedig fontos szerepet tölt be a hatvani Bosch gyár dolgozóinak továbbképzésében, valamint az utánpótlás- nevelésben – hangsúlyozta Arne Ziegenbein, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója. Mint mondta: a Bosch olyan területekre fókuszál, mint az elektromobilitás, az autonóm járművek és a mesterséges intelligencia. Kiemelte: a vállalat idén huszonöt éves hatvani gyárában is sok ilyen, jövőbe mutató terméket gyártanak személyautókba és haszongépjárművekbe. – A Boschnál csúcstechnológiával dolgozunk, így szükségünk van magasan képzett mérnökökre, illetve logisztikai szakemberekre, olyanokra, akik az ellátólánccal foglalkoznak, ezért elengedhetetlen számunkra az, hogy szorosan együttműködjünk egyetemekkel, és itt Hatvanban is a logisztika képezi az egyik fő tevékenységünket, ezért nagyon fontos számunkra az Ipar 4.0-s labor, és itt nemcsak a munkavállalóinkat, hanem az új generációt is tudjuk képezni, megtaníthatjuk őket a digitalizációra és az új technológiák használatára, így versenyképesek maradhatnak a munkaerőpiacon – közölte az ügyvezető.

A beruházás olyan nehéz időszakban valósult meg, amikor az önkormányzatnak válsághelyzetben kell irányítania és fejlesztenie a várost – ezt már Horváth Richárd polgármester hangsúlyozta, hozzátéve, hogy
Hatvan számára azért is fontos az okoslabor megnyitása, mert lehetővé teszi, hogy a helyben tanuló fiatalok felkészüljenek a jövőre és képzett szakemberekké váljanak, ezzel pedig hozzájárulnak a település gazdasági növekedéséhez. Mint mondta: a Bosch, az egyetem és a város rendkívül erős partnerei egymásnak.

A projektnek az a lényege, hogy itt olyan képzés valósul meg, amelyre alapvetően a Boschnak szüksége van. Az okoslabor létrehozása a város, a Bosch és a BGE szereplőinek összefogásával valósult meg, ami jelzi a város elkötelezettségét a gazdasági fejlődés és a fiatalok jövőjének támogatása iránt. Az okoslabor tehát nemcsak a diákok, hanem a város és az ipar számára is óriási lehetőséget jelent” – mondta Horváth Richárd.

A polgármester kiemelte: a város élen jár a modern technológiák és az oktatás területén, az okoslabor megnyitása pedig tovább erősíti ezt a pozíciót. Az új oktatóközpont lehetőséget teremt arra, hogy a város diákjai olyan tudást és készségeket szerezzenek, amelyeket a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon is kihasználhatnak.

Fotó: Albert Péter