A szabadságharc egyik legkiemelkedőbb eseménye, a hatvani csata 1849. április 2-án zajlott, ezzel vette kezdetét a dicsőséges tavaszi hadjárat. Az évforduló alkalmából okos parcellakövet adtak át a hatvani köztemetőben, amely a tavaszi hadjáratban elhunyt hősök sírhelyét jelöli. A parcellakő egy QR kóddal van ellátva, amelyet ha telefonunkkal beolvasunk, akkor a hatvani lovassági összecsapásban elhunyt 10 huszárról tudhatunk meg többet. A QR kód, a Nemzeti Örökség Intézetének weboldalára vezet, ahol Csataffy Ferencről is látható bejegyzés, aki az ütközetben hősi halált halt.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója szerint az okos parcellakő segít a múlt megőrzésében. – Az országban 700 olyan helyszín van, ahol különböző típusú temetkezési helyeken, a nemzet történelme szempontjából fontos személyiségek sírjai találhatók. Szeretnénk ezeket a sírhelyeket közelebb hozni a mai magyar társadalomhoz és a jövő generációjához, hogy amikor itt járnak a temetőben, akkor a QR kód segítségével, jobban megismerjék a múltat, valamint a hőseinket – részletezte.

Az eseményen Szinyei András alpolgármester beszédében kiemelte, a hatvani csata a város dicső napja, melyre már az okos parcellakő is emlékeztetni fogja az embereket. Hozzátette: a hatvaniak büszkén emlékeznek a hősökre, hiszen a dicsőséges tavaszi hadjárat első győztes csatája Hatvanban volt. A lovassági összecsapásban elhunyt huszárokra és Csataffy Ferencre nagy tisztelettel gondolunk, hiszen hősiességük örök példa.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő úgy véli, a digitális világhoz alkalmazkodva, most egy olyan információs parcellakővel gazdagodott a temető, aminek a segítségével a modern kor eszközeivel emlékezhetünk a múltra. Az avató ünnepségen a jelenlévők megkoszorúzták az 1849-ben vívott szabadságharc ütközetében elhunyt honvédek sírhelyét. Hatvanban minden évben megemlékeznek a hatvani csatában elesett magyar hősökről, ez az idén sem lesz másképp. Április 6-án fél 10-től a Kossuth téren tartják majd az ünnepséget.

Fotó: Albert Péter