A Pro Natura Mozgalom ismét megtartja a szokásos őszi szemétszedési akcióját. Idén először az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva szervezik az eseményt. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos környezetvédelmi kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy ráirányítsák a figyelmet az emberi túlfogyasztás mértékére, az ökológiai lábnyomunk nagyságára, a hulladékkezelésre, valamint a fenntartható jövőre és ezek fontosságára. Mindezek a Pro Natura Mozgalom céljai közé is tartoznak, így az eldobált szemét felszámolásával ők is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Jagodics Milán, a mozgalom egyik alapítója elmondta, hogy jelenleg azon területek felmérése tart, amiket már gondozásba vettek, így például a 32-es út környéke, a bevásárlóközpont körüli területet a 21-es útnál, valamint a Delelő utcai szakasz.

Az előkészítés alatt azokat a területeket vizsgáljuk meg, amiket minden alkalommal megtisztítunk. Ilyenkor azt nézzük hol jelentek meg esetlegesen illegális hulladék lerakatok. A hatvani közterület-felügyelettel együttműködve pedig folyamatosan figyeljük és keressük azokat a helyszíneket, ahol esetleg újratermelődött a szemét, vagy szennyezett területekké váltak – részletezte.

Jagodics Milán hozzátette, hogy a közterület-felügyelet munkatáraival szorosan együttműködnek, így nemrég egy illegális szemetelőt is sikerült tetten érni a nagygombosi laktanyánál, aki felszólítás után elszállította a hulladékot. 

Az őszi szemétszedést november 18-án tarják, 9 órára várják az önkénteseket a Delelő út és a Kisfaludy utca kereszteződésében. Az eseményhez bárki csatlakozhat, a részvételi szándékot a Pro Natura Facebook-oldalán, vagy e-mailben a pronatura.hatvan@gmail.com címen lehet jelezni. A gyűjtéshez szükséges eszközöket, így zsákokat, kesztyűt és láthatósági mellényt minden résztvevőnek biztosítanak a szervezők.