Nagy érdeklődés övezte a csütörtökön megtartott pályaválasztási kiállítást a Hatvani 5. Sz. Általános Iskolában. A programot a tornateremben rendezték meg, ahol több gimnázium, középiskola, szakmai cég és munkahely is felvonult. Az érdeklődők betekintést nyerhettek egy-egy szakma mindennapi életébe: a szakácsok aszpikos falatkákkal készültek, de mini karácsonyfa égősort is szerelhettek az arra vállalkozók. A pályaválasztási tanácsadók kérdőívekkel, egyénre szabott tanácsokkal segítették a diákok döntéshozatalát. A kiállításon egy szakszerű személyi motozást is bemutatott a Váci Fegyház és Börtön munkatársa. Az intézkedés alá vont Ajtai Richárd szerint nem volt kellemes érzés a motozás, de a rendészeti szakma kifejezetten érdekli.

Az Országos Mentőszolgálat pultjánál újraélesztést gyakorolhattak a diákok. – Országos szinten nagy hiány van mentősökből, éppen ezért várjuk a jelentkezőket. Megéri ezt a hivatást választani, mert jó érzés segíteni, és a hétköznapi életben is gyakran használni tudjuk azt a tudást, mellyel nap mint nap dolgozunk – fogalmazott Őszi Zoltán. A kiállítók között a Hatvani Rendőrkapitányság is képviseltette magát, ahol Tomcsányi Andrea rendőr százados elégedetten tapasztalta, hogy a diákok nagyon élvezik az általuk bemutatott eszközök kipróbálását. A kiállító pultjuk körül folyamatos volt a nyüzsgés.

Tóth Emma nyolcadik osztályos tanulónak nagyon tetszett a kiállítás. Mint elmondta, neki ez a program sokat segített abban, hogy eldöntse: a tanári pályán folytatja tanulmányait.

A program szervezője a Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatal volt. Szalatnai Gábor vezető hangsúlyozta: a kiállítás évről évre egyre népszerűbb, és az idei évben új kiállítók is részt vettek a programon, mint például rendvédelmi szervek, katasztrófavédelem, mentőszolgálat és büntetés-végrehajtási szolgálat.

Horváth Richárd polgármester kijelentette: Hatvanban az oktatás fontos stratégiai szempont, mert ezzel a jövőt építi a város. A hatvani gimnáziumok és szakgimnáziumok megőrizték önállóságukat és színvonalas oktatást biztosítanak a diákjaik számára.