Gesztesi Stefánia és Medgyesi János, a hatvani egészségügy két meghatározó személyisége volt Tompa Z. Mihály vendége a legutóbbi Hatvani Portékban. A házaspár mindkét tagja csecsemő- és gyermekorvos, emellett mindketten több évtizedet töltöttek el az ifjúság orvoslásban is. Gesztesi Stefánia 1987, míg férje 1975 óta tevékenykedik a városban, ez idő alatt több generáció nőtt fel szemük előtt az orvosi rendelőkben.

– Jó érzés látni, hogy akiket korábban kisgyermekként ismertünk meg, mára már a saját gyermekét hozza be hozzánk. Nagy megtiszteltetés és bizalom ez számunkra a szülőktől, ugyanakkor rengeteg szeretetet is kapunk tőlük viszonzásképp – fogalmazott Gesztesi Stefánia és Medgyesi János, akikből több évtizednyi praktizálás után is szüntelen türelem és kedvesség árad a gyermekek felé.

Az orvos házaspár folyamatosan képzi magát, elmondásuk szerint a szakma rengeteget változott az elmúlt évtizedekben. Korábban leginkább a légúti fertőzések és vírusos megbetegedések voltak elterjedtek, ezeket mára már jobban lehet kezelni háziorvosi körülmények között, a kórházi ellátást könnyűszerrel el lehet kerülni. Hozzátették azonban, hogy manapság sokkal több ételallergiás esettel találkoznak, amiket vissza lehet vezetni az élelmiszerekben megtalálható számtalan tartósítószerre és mesterséges adalékanyagokra. Éppen ezért a házaspár kiemelte az otthoni főzés, a természetes alapanyagok és a házias ízek előnyeit is.

Gesztesi Stefánia és Medgyesi János hangsúlyozták azt is, hogy jelentős összefüggés van a gyerekek lelki- és egészségügyi állapota között. – Ha a családban rend, béke és szeretet van, az a gyerekeken is meglátszik. Egy csecsemő tisztán közvetíti a külvilág felé azt, hogy otthon milyen lelki körülmények között él, ez pedig hatással lehet a fejlődésére is – részletezte Gesztesi Stefánia. Hozzátette: nagyon fontos lenne, hogy a szülők beszélgessenek sokat cseperedő gyermekeikkel, és minél tovább olvassanak nekik meséket is. – Fontos lenne azonban, hogy ezek a történetek semmiképp ne legyenek agresszívek vagy zaklatóak, a szülők válasszanak inkább békés hangvételű népmesét olvasmánynak – tette hozzá Medgyesi János.

A házaspár beszámolt arról is, hogy egy orvos valójában állandóan készenlétben él, mert bármikor szükség lehet a segítségére, de szabadidejükben mégis szeretnek sok időt tölteni unokáikkal, akikkel közösen főznek vagy sétálnak.

A programon Czmorek Piroska és Kondek Zsolt dalokkal színesítették a műsort.

Fotó: Albert Péter