November 10-én zárult a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A programsorozat keretén belül a Hatvany Lajos Múzeum egy műtárgy rejtélyének kiderítésében kérte a középiskolások segítségét, melyet kisfilm formában kellett bemutatniuk. A Bajza tanulói A falu rossza címmel készítettek rövid történetet, melyet egy faliszőnyeg ihletett. A némafilm egy fiatal legényről szól, aki egész nap pihen és ismerkedik. A diákoknak Ferencz Beatrix, a múzeum igazgatója köszönte meg munkájukat.

Kispál Luca, a film egyik szereplője elmondta, már akkor elkezdtek gondolkozni a történet témáján, mikor először látták a képi anyagot.
– Izgalmas volt a forgatás, a legnehezebbnek az bizonyult, hogy némafilmet készítettünk, ezért jobban kellett figyelni a mimikára és a mozgásra – tette hozzá.

– Nagyon örültünk, hogy időt szántak a kisfilm elkészítésére, hiszen a sok elfoglaltságuk miatt, ezt a korosztályt nehéz bevonni a múzeum életébe – mondta el Kovácsné Lénárt Éva, az intézmény múzeumpedagógusa.

A létesítmény vezetősége szeretné a továbbiakban is arra sarkallni a középiskolásokat, hogy minél aktívabban vegyenek részt a múzeum életében.