Nyáron sokan szeretnek a kertjükben sütni-főzni. A katasztrófavédelem azonban felhívja rá a figyelmet, hogy ennek megvannak a veszélyei. Nem mindegy, hogy hol és milyen eljárással grillezünk. A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés pedig messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. – Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket – fejtette ki Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Fontos, hogy senki se locsoljon benzint vagy más éghető folyadékot a tűzre, mert könnyen megsérülhetnek közben. Emellett mindig legyen víz és kéziszerszám a közelben, ha mégis megtörténne a baj. Nagy Csaba kiemelte, a társasházak erkélyein való grillezésnek is megvannak a szabályai. – Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük – részletezte. Azonban mielőtt nekiállunk az erkélyen főzni, érdemes előtte elolvasni a társasház házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.

Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben Heves megyében is. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is, valamint tilos a parlag és gazégetés is.