Az elmúlt napokban, sajnos többen is banki csalók áldozatai lettek. Az egyik esetnél egy banki alkalmazottnak adta ki magát az ismeretlen személy, majd az ostorosi lakos bankkártya adatait megszerezte az interneten, és egy hamis linkkel 7800 eurót utalt el a bankszámlájáról.

A másik esetnél egy közüzemi dolgozónak adta ki magát az ismeretlen, ahol arra hivatkozott, hogy a sértettnek rendezni kellene a számláját, így adja meg bankkártya adatait. Így 155.000 forintot sikerült megszereznie a csalónak.

  • A bank soha nem kér telefonon az ügyfelektől bankkártya adatokat, illetve az online bankoláshoz szükséges azonosító adatokat sem! Ha ilyen hívást kap, azonnal szakítsa meg a beszélgetést, és hívja fel bankja ügyfélszolgálatát, hogy rákérdezzen a vitatott tranzakcióra!
  • Semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem!

55.000 forintért kínáltak eladásra az interneten egy laptopot, amit egy bélapátfalvai férfi meg is akart venni. A megadott számlaszámra elutalta a kért összeget, de az ismeretlen a csomag elküldéséről nem intézkedett, elérhetetlenné vált.

Egy hatvani férfi interneten vásárolt egy mobiltelefont, majd mikor megérkezett a csomag, abban nem a várt telefon, hanem egy laptoptartó doboz fogadta tele papírokkal.

  • Ezeket a csalásokat megelőzni csak úgy lehet teljes bizonyossággal, ha az eladó és a vevő személyesen találkoznak, és a vételárat csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el.

Egy ecsédi lakos úgy károsult, hogy egy befektető cégnek adta ki magát egy ismeretlen, és egy hamis linkkel sikerült a bankszámlájáról 890.000 forintot megszereznie.

Egy egri lakos egy internetes oldalon keresztül feladott hirdetésére jelentkezett egy vevő, aki egy ál szállítási cég oldalára irányította az eladót, aki ott gyanútlanul megadta bankkártya adatait és így a bankszámlájáról 1.800.000 millió forint tűnt el.

  • Felhívjuk a figyelmet, hogy az online térben legyenek gyanakvók, különösen, ha szokatlanul kedvező ajánlatot kapnak egy befektetés, esetleg egy vásárlás kapcsán!

Az adathalászat útján megszerzett adatokkal történő visszaélés nagyon népszerű az utóbbi időben. Ál nyeremény játék, internetes vásárlás, internetezés során csak egy linkre kell kattintani, esetleg kitölteni egy egyszerű kis kérdőívet, vagy válaszolni néhány egyszerű kérdésre, s míg ezt megteszik, ellopják az adatokat, amivel később különböző visszaéléseket követnek el.

Ne feledjék, kellő óvatossággal, egészséges bizalmatlansággal a legtöbb bűncselekmény megelőzhető! Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számán!

Forrás: www.police.hu

Kezdőkép: archív